01:46 / 22.11.2023 Происшествия

Лікарняний можна відкрити дистанційно

На період дії воєнного стану повертається можливість пацієнтам з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ відкривати лікарняний дистанційно, як це було під час пандемії, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

"Норма дистанційної виписки медичних висновків про тимчасову непрацездатність повертається і діятиме на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення", - сказала заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Це означає, що у разі наявності симптомів COVID-19, грипу або ГРВІ пацієнт має змогу звернутися до лікаря дистанційно за допомогою засобів телефонного зв'язку, інтернет-телефонії або засобів телемедичного зв'язку, пояснила.

"А лікар на підставі звернення та опитування пацієнта відкриє медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період п'яти календарних днів", - повідомила заступниця міністра.

Для призначення лікування лікар може також дистанційно виписати електронний рецепт.

Навіть перший електронний рецепт відтепер можна отримати без особистого прийому.

При цьому у разі, якщо дію медвисновку про тимчасову непрацездатність потрібно буде продовжити на період понад п'яти календарних днів, пацієнт обов'язково повинен буде з'явитися на особистий прийом до лікаря.

Підготувала: Ніна Петрович