09:46 / 16.11.2023 Происшествия

Колаборантів, які "здавали" українських патріотів, засудили на 6 років

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Служба безпеки України повідомила, що ще трьох колаборантів, які "здавали" українських патріотів на території захоплених районів Харківської та Херсонської областей, засудили на 6 років позбавлення волі. Про це повідомила СБУ у своєму Telegram.

"За матеріалами Служби безпеки, засуджено ще 3 ворожих поплічників, які співпрацювали з РФ після захоплення частини Харківської та Херсонської областей", – зазначається у повідомленні.

Тоді їх призначили до російських окупаційних адміністрацій. Там вони повідомляли місця перебування учасників руху опору, брали участь у розграбуванні майна місцевих жителів та проводили незаконні референдуми.

Один із засуджених очолював загарбницький орган на території Кіндрашівської сільської громади. Інший – був на побігеньках у гауляйтера Чугуївського району на Харківщині.
СБУ повідомили, що засуджені активно брали участь у проросійській пропаганді, залякуванні місцевого населення та нав’язуванні політичних уподобань. Колаборанти допомагали в проведенні референдумів на окупованих територіях та сприяли придушенню опору окупантам у прикордонних регіонах.

У офіційному пості також зазначили, що вони сповіщали росіянам про місцеперебування українських військових та насамперед допомагали їм потрапити в будинки учасників АТО.

""Водили" загарбників по приватних домоволодіннях, з яких люди виїхали на підконтрольну Україні територію. А потім окупанти разом зі своїми поплічниками розграбовували ці помешкання", – йдеться у повідомленні.

Третьою колаборанткою виявилась жінка, яка після захоплення Бериславського району на Херсонщині, увійшла до окупаційного "виборчкому РФ" у селі Дудчани. У цій псевдоустанові вона проводила агітаційні “походи” по селянах. Активно допомагала в обшуках та пограбуваннях осель місцевих жителів. За такі зрадницькі дії вона отримала від росіян одноразову винагороду в розмірі 50 тис. російських рублів.

"На підставі забраних доказів суд визнав усіх трьох зловмисників винними за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) та призначив їм до 6 років тюрми", – вказано у повідомленні.

Підготував: Сергій Дага