23:05 / 13.11.2023 Происшествия

В свій ювілей Джемілєв отримав заслужену відзнаку

Мустафа Джемілєв 13 листопада отримав звання Героя України. Очільник держави особисто вручив нагороду Джемілєву.

“Сьогодні Мустафі Джемілєву виповнилося 80 років. Привітав його, подякував за захист свободи України й кримськотатарського народу та відзначив званням Героя України”, – розповів президент.

Зеленський назвав Джемілєва сильною, гідною і сміливою людиною, яка присвятила своє життя захисту свободи народів.

“Побажав того, чого бажаємо ми всі: перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. І робимо все, щоб наблизити звільнення Криму”, – сказав президент.

Мустафа Джемілєв є одним із провідників кримськотатарського національного руху. Правозахисник, учасник дисидентського руху, політв’язень, колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу (1991—2013), народний депутат, у період з 2014 по 2019 роки був Уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу.

Окрім звання Героя України, Джемілєв також має кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена “За інтелектуальну відвагу” та ордена Турецької Республіки, лауреат почесних грамот Верховної Ради та Кабміну, лауреат кількох премій, володар “Хреста Солідарності Боротьби”.

У свою чергу, пан Мустафа сказав, що для нього честь отримати найвищу відзнаку. Адже за два роки повномасштабної війни її одержують воїни, які ціною свого життя відстоюють свободу, територіальну цілісність і незалежність України.

"У таких обставинах це нагородження має для мене величезний сенс. Це водночас і велика моральна підтримка для наших співвітчизників, які вже десятий рік перебувають в окупації", – підкреслив він.

Підготувала: Ніна Петрович