09:08 / 09.11.2023 Происшествия

Контрабандисти хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29

Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала контрабандистів, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29 у чотирьох містах України. Про це повідомила СБУ.

"Зловмисники намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів на майже 2,5 млн грн. За наявними даними, відповідне комплектування раніше викрали з промислового гіганта “Мотор Січ”", – зазначається у повідомленні.

Щоб відправити запчастини за кордон, чоловіки планували вивезти їх за межі України, аби приховати від митного контролю.

Крім того, так чоловіки хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовують для розпізнавання літаків у режимі “свій — чужий” системою ППО.

Організаторів незаконного бізнесу затримали в Києві, Харкові, Одесі та Запоріжжі.

"Також в Одеській області працівники СБУ затримали на гарячому одного із фігурантів, що хотів переправити авіапродукцію до однієї з країн Східної Азії через невизнане Придністров’я. Щоб таємно вивезти товар, ділок заховав його у технологічних порожнинах власного авто", – йдеться у повідомленні.

Організатор схеми — комерсант із Харкова. Клієнтів він шукав на спеціальних сайтах, там публікував рекламні оголошення про комплектування для літаків.

Вже під час обшуків за місцями проживання підозрюваних правоохоронці вилучили велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, підготовлених до відправлення за кордон.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). Триває розслідування для притягнення до відповідальності інших учасників злочинної діяльності, зокрема причетних до розкрадання авіапродукції з українських заводів", – вказано в повідомленні.

Підготував: Сергій Дага