14:50 / 02.11.2023 Происшествия

Вивозили за кордон у каретах швидкої: СБУ викрила на Одещині схему ухилення від мобілізації

Фото: t.me/SBUkr

На Одещині Служба безпеки України спільно з Національною поліцією нейтралізувала міжнародне злочинне угруповання, яке нелегально переправляло за кордон ухилянтів у каретах швидкої допомоги. 

Такий трансфер доправляв клієнтів до кордону із сусідньою європейською країною в обхід блокпостів. 

У так званій зеленці ухилянтів зустрічав ще один учасник схеми, який переводив їх до сусідньої країни лісовими стежками. 

"У результаті комплексних заходів правоохоронці зупинили на міжнародній трасі Одеса-Рені карету швидкої допомоги, яка з проблисковими маячками везла до кордону двох ухилянтів. Водночас було затримано організаторів злочинного угруповання", – повідомили в СБУ.

За даними слідства, ними виявилися двоє іноземних громадян з посвідками на тимчасове проживання в Україні та мешканець Одещини. 

За гроші вони допомагали потенційним призовникам уникнути мобілізації та нелегально потрапити за кордон. Вартість таких послуг становила від $4,8 тис. з одного клієнта.

Гроші фігуранти отримували на банківську картку свого спільника з південного регіону України. 

Під час обшуків за місцями перебування учасників схеми вилучено: 

  • банківські картки та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності; 
  • гроші, отримані протиправним шляхом. 

Наразі всім трьом організаторам злочинного угруповання повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

Крім того, вирішується питання щодо кваліфікації злочинних дій екіпажа швидкої, який був задіяний у незаконній діяльності.

Підготував: Сергій Дага