16:47 / 30.10.2023 Происшествия

Два балкери рухаються до Одеси "зерновим коридором"

Згідно з даними сервісів моніторингу руху суден, до порту Одеса 30 жовтня прямує балкер Seajoy. Також до одного з портів Великої Одеси рухається судно Mohamad Y.

Про це повідомив Центр транспортних стратегій.

Ці судна прямують тимчасовим коридором і стануть під завантаження українським зерном.

29 жовтня було зафіксовано прохід до українських чорноморських портів суден Nikolaos S (до Чорноморська) та Lady Jasmin.

17 липня росія оголосила про припинення дії "зернової угоди". У відповідь на це президент України Володимир Зеленський заявив, що необхідно продовжувати використовувати зерновий коридор навіть попри вихід рф з угоди.

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов 4 серпня заявив, що Україна буде відправляти кораблі з власним зерном туди, куди вважає за необхідне, і ні в кого не буде запитувати дозволу на це.

10 серпня Військово-морські сили Збройних Сил повідомили про тимчасовий гуманітарний коридор для торговельних суден, що йдуть до та з портів України.

12 серпня в Україні відкрили реєстрацію торговельних суден та їхніх власників, які готові проходити тимчасовими маршрутами до українських портів у Чорному морі.

16 серпня з Одеського порту вийшло перше судно після оголошення росією про припинення дії зернової угоди.

За вересень Україна експортувала 3,6 млн тонн агропродукції. Також із початку роботи нового зернового коридору вдалося вивезти майже 700 тис. тонн збіжжя, зазначив очільник уряду Денис Шмигаль.

26 жовтня повідомлялося про нібито тимчасове зупинення роботи зернового коридору, однак у Мінінфраструктури спростували ці чутки, зазначивши, що українські порти продовжують обробляти судна.

Підготувала: Ніна Петрович