21:53 / 26.10.2023 Происшествия

У Миколаєві розшукують невідомих, які облили синагогу червоною фарбою

Фото: Суспільне

У Миколаєві 26-го жовтня невідомі облили червоною фарбою синагогу. Залиті вікна та фасад будівлі. Єврейська громада звернулася із заявою до правоохоронців.

Подію прокоментував Суспільному головний рабин Миколаєва Шолом Готтліб.

Зі слів рабина, фарба на будівлі може бути реакцією на конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом

"До єврейської громади дуже добре з повагою ставляться в Україні. Те, що відбулося, я думаю, що це пов'язано з тим, що відбувається в Ізраїлі й те, що піднявся, на жаль, антисемітизм й ми бачимо, як на це реагують у світі. Але в Україні дуже великий рівень солідарності до Ізраїля — це взаємно", — каже Шолом Готтліб.

Єврейська громада звернулася до правоохоронців та також планує своїми силами посилити охорону.

"Після того, що відбулося — треба звернути увагу всіх служб безпеки до єврейської громади у зв'язку з тим, що відбувається. Це дуже боляче для мене особисто та всіх членів громади, ми живемо разом — євреї та не євреї. Тому не скажу, що я відчуваю страх, але це знак те, що нам треба буде уважними та посилити безпеку", — сказав головний рабин Миколаєва.

Голова Миколаївської обласної єврейської громади Михайло Гольденберг каже, висновки щодо події мають робити правоохоронні органи після слідства.

"Висновки щодо даної події повинні зробити слідчі й наші спроби припустити, хто це міг зробити виглядають абсолютно непрофесійними та непридатними для обговорення. Оскільки, припустити можна все, що завгодно від антисемітських дій до антиізраїльських дій, від бажання розворушити внутрішнє протистояння в Миколаєві та країні, оскільки такі випадки вже були в інших міста. Тому я не буду намагатися робити висновки, але припускаю, що пов'язане з військовим конфліктом Ізраїлем та Сектором Газу",— говорить Михайло Гольденберг.

Поліція Миколаєва розпочала провадження за статтею "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками".

"Правоохоронці встановлюють всі обставини події та осіб, причетних до скоєння злочину, вивчають записи з камер відеоспостереження та проводять комплекс слідчо-розшукових заходів", — йдеться в повідомленні.

Слідчі Служби безпеки України викрили російські спецслужби на спробах завербувати українських підлітків для антисемітських провокацій у Львові, Дніпрі, Вінниці та на Житомирщині. Потім використовували фото та відео "виконаних завдань", щоб дискредитувати Україну у закордонних ЗМІ.
Дітей, за даними слідчих, змушували виконувати завдання. Зокрема, залишати антисемітські написи на меморіалах, присвячених жертвам Голокосту. А також здійснювати підриви за допомогою саморобної вибухівки.

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС, зокрема й про знеструмлення регіону. При цьому ЦАХАЛ продовжує завдавати ударів по регіону.

Підготувала Ніна Петрович