07:14 / 26.10.2023 Происшествия

Микитасю оголосили підозру в заволодінні 307 млн грн Міноборони (відео)

Фото: Максим Микитась/Коментарі

Колишньому народному депутату та забудовнику Максиму Микитасю оголосили про підозру в заволодінні 307 млн грн Міноборони при будівництві складів у 2018 році. Про це повідомляє НАБУ і САП.

25 жовтня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні коштами Міністерства оборони України на суму понад 307 млн грн:

  • народному депутату України VIIІ скликання; 
  • колишньому першому заступнику Начальника Генерального штаба ЗСУ;
  • ще чотирьом особам. 

Слідство встановило, що у 2018 році Міноборони України уклало з підконтрольними нардепу компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів ЗСУ на загальну суму орієнтовно 3 млрд грн.

Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти, однак зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт.

З метою реалізації злочинного наміру нардеп та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу Збройних Сил України забезпечили прийняття змін до постанов КМУ, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

Як наслідок у листопаді-грудні 2018 року на рахунки підконтрольної депутату компанії Міноборони перерахувало понад 307 млн грн.

Втім, будівництво об’єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній. 

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Антикорупційні органи традиційно не назвали ім'я колишнього народного депутата. За інформацією видання "Слово і діло", йдеться про Максима Микитася та його компанії "Укрбудмонтаж" та "Північно-український будівельний альянс". 

Компанія "Укрбудмонтаж" мала побудувати арсенал у Калинівці Вінницької області, а фірма "Північно-український будівельний альянс" - у Цвітосі Хмельницької області та Богданівці Кіровоградської області.

Разом із Микитасем підозри отримав його парламентський помічник Андрій Якусевич, директор ТОВ "Північно-український будівельний альянс" Олександр Дорош і експерший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Ігор Колесник (2016-2019 рр).

Підготував: Сергій Дага