07:52 / 20.10.2023 Происшествия

Росіяни вербують сербів на війну проти України

Фото: скріншот

російська федерація набирає сербів з метою посилення своїх військових сил для активної участі в конфлікті проти України.

Відповідну інформацію, опублікувало видання The Guardian.

Повідомляється, що росія прийняла ряд законів з метою залучення іноземних громадян до своїх військ з початку конфлікту в Україні.

Під час наради з питань безпеки, яка відбулася незабаром після вторгнення російських військ на територію України, володимир путін заявив, що кремль повинен надавати підтримку іноземцям, які мають намір приєднатися до військових операцій на боці росії.

З того часу російський лідер підписав наказ про скорочення мінімального строку контрактної військової служби для іноземців з п'яти років до одного року і запропонував швидкий набір іноземних бойовиків до армії.

Сербія, яка вже з 2012 року є кандидатом на вступ до Європейського Союзу, знаходиться в складній ситуації, балансуючи між своєю довгою історією з тісними зв'язками з росією та бажанням інтегруватися в європейську спільноту. Після початку конфлікту в Україні, де значна кількість сербів відчуває прихильність до росії, в країні зросла напруженість.

Проросійські погляди особливо активні серед сербських ультранаціоналістів, які організували численні мітинги на підтримку росії після початку війни в Україні. Навіть якщо кількість сербів, які були завербовані, поки що невелика, це може вплинути на відносини між росією та Сербією, останньою з небагатьох європейських країн, що підтримують росію.

План вербування очолив Давор Савичич, серб, який протягом багатьох років брав участь у бойових діях в Україні як частина першого російського контингенту, що вторгся в країну в 2014 році.

Підготував: Сергій Дага