18:00 / 27.09.2023 Происшествия

СБУ затримала агентів рф, які коригували удар по Києву 21 вересня

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали двох російських агентів, які скоригували ворожу повітряну атаку на Київ 21 вересня. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Встановлено, що напередодні цієї дати затримані надіслали росіянам координати для удару по столиці. Основними цілями ворожої атаки були об’єкти життєзабезпечення, зокрема енергогенерувальні підприємства.

За даними слідства, наводили російські ракети двоє киян, які працювали на Головне управління Генерального штабу Збройних сил рф (відоме як ГРУ).

У поле зору військової розвідки рф вони потрапили через антиукраїнські дописи в соцмережах, які поширювали після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Представник російського ГРУ дистанційно завербував обох чоловіків та поставив їм завдання збирати розвіддані на території Києва.

За вказівкою російської спецслужби агенти відстежували місця базування та переміщення Сил оборони в столичному регіоні.

Для цього вони виходили на вулиці й приховано фіксували пункти дислокації українських захисників. Також фігуранти "наосліп" використовували своїх знайомих, в яких випитували потрібну інформацію під час побутових розмов.

Крім того, ворожі агенти надсилали російському куратору фотографії та геолокації стратегічно важливих об’єктів енергетичної інфраструктури.

Для передавання відомостей зрадники використовували месенджер, а щоб замаскувати сеанси зв’язку, створили декілька анонімних акаунтів.

За кожне виконане завдання зловмисники одержували з Росії гроші на банківські картки від анонімних платників.

Під час обшуків за місцями проживання обох фігурантів вилучені мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об’єктів і листування з агресором.

Також знайдені банківські картки, на які агенти отримували кошти від куратора з ГРУ.

Слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

BAGNET нагадує, у ніч проти четверга, 21 вересня, росія завдала масованого ракетного удару по Україні. Лише над Києвом збили понад 20 цілей. Загалом ППО перехопила 38 із 44 російських ракет.

Уламки впали в кількох районах міста. Найбільше постраждав Дарницький. Там було пошкоджено нежитлові приміщення, припарковані автомобілі;  частини озброєння  упали на території гуртожитку закладу профтехосвіти. Також розпочалася пожежа на СТО.

Підготував: Сергій Дага