07:52 / 27.09.2023 Происшествия

СБУ викрила ексчиновника "Київводоканалу" на розкраданні 65 млн гривень

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Служба безпеки України викрила ще одну схему розкрадання коштів з бюджету Києва, які призначались на ліквідацію надзвичайних ситуацій у місті під час війни. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що організатором оборудки виявився колишній гендиректор "Київводоканалу", що перебував на посаді на початку повномасштабного вторгнення. Тоді він разом зі спільниками привласнив майже 65 млн грн під виглядом витрат на передислокацію плавучої помпової станції на річку Десна.

"Там вона мала перекачувати воду на технологічні споруди Дніпровської водопровідної станції, а потім до централізованого водогону Києва.Таким чином обладнання мало забезпечити киян резервним постачанням водою під час активних бойових дій на території столичного регіону", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, плавуча помпова станція була несправною і технологічно не підлягала транспортуванню. Для того, щоб вкрасти бюджетні гроші, зловмисники у березні 2022 року уклали угоду з афілійованою компанією про фіктивне переміщення обладнання до акваторії Десни.

Насправді ж помпова станція залишалась на місці, а гроші за її "транспортування" були переведені майже у повному обсязі на підрядників з виведенням потім у тінь.

Експертизи, ініційовані спецпризначенцями СБУ, підтвердили факт розкрадання бюджетних коштів, а також непридатність помпового обладнання до експлуатації за цільовим призначенням. Під час обшуків в офісних приміщеннях виявлено фінансово-господарську документацію із доказами оборудки.

Колишньому гендиректору "Київводоканалу" повідомлено про підозру за привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах. Йому загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна. Триває розслідування.

BAGNET нагадує, що у серпні двом спільникам фігуранта ˗ керівникам Департаменту житлово-комунальної інфраструктури та Департаменту муніципальної безпеки КМДА ˗ було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Підготував: Сергій Дага