11:32 / 23.09.2023 Происшествия

СБУ викрила сім нових схем ухилення від мобілізації

Фото: t.me/SBUkr

Служба безпеки України ліквідувала ще сім схем ухилення від мобілізації, які діяли у різних регіонах України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зокрема, було затримано трьох посадовців військкоматів та співробітника військово-лікарської комісії. 

За даними слідства, за гроші зловмисники "допомагали" військовозобов’язаним уникнути призову та виїхати за межі України на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких "послуг" становила від 500 до 8,5 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості та способу втечі за кордон.

Зазначається, що завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти нелегальному виїзду до країн ЄС більше сотні потенційних призовників.

Київ

У Києві затримано двох громадян однієї з країн Південного Кавказу, які продавали підроблені документи про багатодітне батьківство чи волонтерську діяльність.

Також зловмисники виводили своїх клієнтів за кордон через заздалегідь підготовлені лісові стежки на Закарпатті.

Львівська область

Військові контррозвідники затримали посадовицю відділення рекрутингу та комплектування районного військкомату у Львівській області, яка вимагала 17 тисяч доларів з двох працівників місцевого підприємства.

Івано-Франківська область

Правоохоронці затримали начальника одного з районних військкоматів. За хабарі він "списував" місцевих чоловіків з військового обліку за станом здоров’я.

Черкаська область

СБУ повідомила про підозру секретарю районної військово-лікарської комісії у Черкаській області, який "торгував" фіктивними довідками про наявність "тяжких" захворювань. До незаконної діяльності він залучив свого колегу - лікаря ВЛК.

Кіровоградська область

У Кіровоградській області затримали посадовця одного із райвійськкоматів, який у змові з членами ВЛК підробляв медичні висновки й продавав їх військовозобов’язаним.

Одеська область

За матеріалами СБУ, 5,2 року тюрми отримав ділок, який намагався переправити за кордон групу ухилянтів поза пунктами пропуску.

Підготував: Сергій Дага