15:28 / 20.09.2023 Происшествия

Окупанти облаштували катівню для співробітників на ЗАЕС, – Truth Hounds

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Від початку окупації Енергодару та ЗАЕС російські окупаційні сили ведуть системну кампанію викрадень, катувань та вбивств співробітників станції.

Про це свідчить дослідження українських розслідувачів міжнародних злочинів Truth Hounds.

За даними української влади, з березня 2022 року в Енергодарі росіяни затримали й катували близько тисячі людей. Є щонайменше один підтверджений випадок, коли співробітника станції закатували до смерті — це Андрій Гончарук, який працював водолазом.

Наразі відомо про цілу мережу незаконних вʼязниць на ЗАЕС та в Енергодарі, де цивільних піддають тортурам, зокрема бʼють, катують електричним струмом, душать, імітують страти, погрожують зґвалтуванням тощо. Росіяни утримують десятки людей у переповнених маленьких камерах, призначених для 2-4 людей.

Свідки, яких опитали Truth Hounds, повідомляють, що співробітники "Росатому" зазвичай не брали безпосередньої участі в тортурах, але без їхнього відома це "було б неможливо". Усе це відбувалося в робочий час і в таких масштабах, що не могло не впливати на роботу підрозділів ЗАЕС.

Працівники російської атомної корпорації разом з офіцерами фсб рф масово проводили "бесіди зі співробітниками ЗАЕС". Вони хотіли залякати працівників стації та примусити їх підписувати нові трудові контракти з "Росатомом".

Раніше BAGNET повідомляв, що у серпні стало відомо, що росіяни викрали начальника зміни турбінного відділення експлуатаційного підрозділу Сергія Спартесного.

Підготував: Сергій Дага