08:30 / 15.09.2023 Происшествия

Працювала на депутата держдуми рф: у Херсоні СБУ затримала коригувальницю

Ілюстративне фото з відкритих джерел

"Кіберфахівці Служби безпеки України затримали в Херсоні інформаторку депутата держдуми рф Ігоря Кастюкевича, якого Кремль призначив одним з "кураторів" тимчасово окупованої частини регіону",повідомила пресслужба СБУ.

Зловмисницею виявилась місцева жителька, яка у період захоплення обласного центру підписалась на одну з соцмереж російського депутата.

Так, після звільнення міста вона дистанційно запропонувала йому свою "допомогу" у коригуванні ворожих ударів по місцевих об’єктах Сил оборони України. Для цього вона обходила вулиці й приховано фіксувала локації базування бойових підрозділів українських захисників.

Відомо, що отримані відомості пересилала на інтернет-ресурс Кастюкевича у вигляді текстової інформації з прив’язкою до місцевості. Надалі ці дані потрапляли до штабу Південного військового округу зс рф для підготовки обстрілів Херсона.

"За наявними даними, таким чином влітку цього року ворожа інформаторка скоригувала російський удар по місту із застосуванням реактивних систем залпового вогню", – вказано у повідомленні.

Співробітникам СБУ вдалося затримати фігурантку на спробі передачі нових розвідданих депутату країни-агресора. Під час обшуку у затриманої вилучено мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь ворога.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі вона перебуває під вартою, їй загрожує до 12 років тюрми.

BAGNET нагадує, що 11 вересня Служба безпеки затримала агента фсб у Києві, який займався підготовкою нових повітряних атак рф по об’єктах критичної інфраструктури.

Підготував: Сергій Дага

ТЭГИ: