09:46 / 13.09.2023 Происшествия

Затримано ексдиякона УПЦ МП, який за гроші відправляв ухилянтів за кордон

Фото: t.me/SBUkr

На Одещині СБУ затримала ексдиякона УПЦ МП, який організував схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку, повідомляє СБУ.

"Під час комплексних заходів затримано колишнього диякона Одеської єпархії УПЦ (МП). За гроші він "допомагав" потенційним призовникам виїжджати до країн Євросоюзу як церковні клірики. Для реалізації оборудки фігурант підробляв "списки місіонерів", які нібито від імені керівника єпархії мають їхати за кордон у справах релігійної громади", – йдеться у повідомленні.

Так, зловмисник подавав фальшиві документи до Держслужби з етнополітики та свободи слова за надуманою "аргументацією" про необхідність виїзду псевдокліриків за межі України.

Встановлено, що вартість одного "місця у списку" становила від 4,5 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та фінансових можливостей клієнтів. Таким чином ділок намагався незаконно переправити за кордон шістьох ухилянтів.

Співробітники СБУ затримали його "на гарячому". Під час обшуків за адресою проживання затриманого виявлено: комп’ютери, мобільні телефони та сім-картки із доказами оборудки; готівку, одержану злочинним шляхом.

Правоохоронці повідомили йому про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України та взяли під варту. Ексдиякону загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше BAGNET повідомляв, що 11 вересня на Одещині СБУ затримала чиновників, які продавали "посвідчення моряка", що дозволяло ухилянтам виїжджати за кордон.

Підготував: Сергій Дага