17:08 / 11.09.2023 Происшествия

Макрон та Шольц "втратили свою суверенність", – Пєсков

Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що Франція та Німеччина «втратили свою суверенність».

Прессекретар президента рф Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц «втратили свою суверенність», а тому практично втратили можливість брати участь у переговорах між учасниками російсько-української війни. Причому Пєсков продовжує наполягати, що будь-які переговори повинні починатися з «визнання реалій, що з'явилися з березня 2022 року», що фактично вимагає від усіх сторін переговорів визнати за РФ територію, яку вона захопила в Україні.

«І пан Макрон, і пан Шольц хотіли хоча б візуально залишатися претендентами на роль якихось посередників, але де-факто вони таку можливість, напевно, вже практично втратили, бо вони втратили свою суверенність у всій цій історії. Вони вважають за краще рухатися чітко у фарватері тих рішень, які приймаються у Вашингтоні, навіть на шкоду собі», – заявив Пєсков в інтерв'ю російському пропагандистському виданню «Известия» 11 вересня.

При цьому Пєсков уточнив, що Путін не відкидає можливості продовження діалогу з європейськими лідерами. Пєсков заявив, що позиція Москви на переговорах «прозора», «послідовна» і не змінювалася.

«Ми повинні убезпечити себе та свої майбутні покоління. Ми не можемо собі дозволити націоналістично налаштованому режиму з'явитися біля наших кордонів і міцніти біля наших кордонів. Ми не можемо собі дозволити, щоб НАТОвські ракети та НАТОвська інфраструктура розгорталася за кілька кілометрів від наших кордонів», – повторив Пєсков мету того, що в Росії називають «спеціальною військовою операцією», яка є загарбницькою війною проти України.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський вважає, що зараз з огляду на ситуацію на полі бою поганий момент для переговорних процесів з російською стороною. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова (сказаними у середині серпня), ніхто із західних партнерів не тисне на Україну щодо проведення переговорів із РФ.

Раніше повідомлялося, що на дев’ятий день повномасштабного вторгнення росії в Україну, російський президент Путін просив президента Франції Макрона та канцлера Німеччини Шольца визнати анексію Криму.