13:31 / 10.09.2023 Происшествия

Як відмовитися від алкоголю

Серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю, повідомив Центр громадського здоров'я.

Щоб попрощатися із алкоголем, зробіть кількатижневу перерву від його вживання. Вживання алкоголю підвищує ризик захворюваності на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, а також спричиняє інсульт, ураження артерій і кардіоміопатію.

"Хочете підтримати своє серце – відмовтеся від алкоголю. Особливо у теплу погоду, коли серце й так має додаткове навантаження", – пишуть.

Влітку організм втрачає багато води, і алкоголь лише посилює зневоднення, змушуючи нирки виводити рідину, а не утримувати її.

Після вживання спиртного у спеку тимчасово зростає ризик серцевого нападу: разом із потом виводяться цінні для роботи серця речовини, і йому стає важко працювати за таких умов.

Як попрощатися з алкоголем

  1. Зробіть кількатижневу перерву від вживання і прослідкуйте, як почуваєтесь фізично й емоційно.
  2. Уникайте "тригерів" – місць та людей, які спонукають випити.
  3. Звільніть житло від алкоголю. Тримайте вдома менше спиртних напоїв або взагалі їх не купуйте.
  4. Боріться зі стресом здорово. Замість алкоголю обирайте прогулянки на свіжому повітрі, спорт, медитації, проводьте час із близькими.
  5. Вживайте освіжні напої без вмісту алкоголю – влітку, коли є купа свіжих фруктів та ягід, їхнє різноманіття особливо зростає. А ще у спекотну погоду найкраще пити звичайну чисту воду.

"І пам'ятайте: не існує безпечної дози алкоголю. Ні одного келиха, ні половини склянки. Стань на варті свого серця – відмовся від алкоголю", – пише Центр громадського здоров'я.

Підготувала: Ніна Петрович