17:43 / 07.09.2023 Происшествия

Окупанти розсилають українцям у месенджері Signal заклики здаватися в полон

рф запустила чергову інформаційно-психологічну операцію: у месенджері Signal українцям розсилають повідомлення із закликами здаватися у російський полон

Про це повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

"Українські користувачі Signal, який використовують військовослужбовці, отримали розсилку із закликом "обрати життя" за певною частотою. Це - частота, за якою українці буцімто можуть добровільно здатися в полон", - йдеться у повідомленні. 

У СтратКомі ЗСУ вказують, що таким чином рф мавпує український проєкт "Хочу жить", запущений українською розвідкою у 2022 році. Станом на 26 серпня росіяни подали понад 24 тисячі заявок, у яких висловили бажання здатися у полон. 

"При цьому в Україні є табір утримання російських військовополонених за усіма стандартами Женевських конвенцій – із руханкою, триразовим харчуванням, із бібліотекою, спортмайданчиками і басейном, у якому плавають коропи. До цього табору є доступ і у Червоного Хреста, і у ЗМІ", - зазначили у СтратКомі.

Там наголосили, що натомість до українських військовополонених у рф ставляться жахливо: бʼють, катують електрострумом, тримають голодними, відмовляють в медичній допомозі та знущаються психологічно. Крім того, сторонні організації, включно з ООН та Червоним Хрестом, не мають доступу до місць їхнього утримання. 

У СтратКомі нагадали про теракт, учинений росією в окупованій Оленівці: у колонії у липні 2022 пролунав вибух, що забрав життя щонайменше 53 українських військових полонених.

"Тож всі заклики росіян здатися, щоб "залишитися в живих" – лише порожні слова. Обрати росію – означає обрати смерть", - додали у СтратКомі.