06:55 / 05.09.2023 Происшествия

СБУ затримала російського шпигуна

Ілюстративне фото з відкритих джерел

СБУ затримала агента фсб, який шпигував за Силами оборони на північному кордоні України з рф.

Про це повідомляє Служба безпеки України в Телеграмі.

СБУ затримала агента фсб, який шпигував за Силами оборони на північному кордоні України з рф на Сумщині. За даними слідства, російським агентом виявився житель Шосткинського району, який потрапив у поле зору ворожої спецслужби через зв’язки з криміналітетом в рф.

Він збирав інформацію та проводив фото- і відеофіксацію об’єктів Сил оборони у прикордонних районах області. Робив це під виглядом "робочих" поїздок по регіону на власному автомобілі. Отримані дані агент відправляв ворогу через один з месенджерів.

Крім того, співробітники СБУ задокументували, що фігурант приховано виїжджав на територію рф, щоб провезти контрабанду і зустрітися з представниками країни-агресора.

У відомстві додали, що зловмисник був завербований ще до повномасштабної агресії, а після 24 лютого 2022 року продовжив співпрацю з ворогом.

Співробітники СБУ затримали фігуранта під час спроби передачі розвідданих про українських захисників.

При обшуках у його помешканні та автомобілі співробітники правоохоронних органів виявили мобільні телефони із доказами його листування з агресором.

Наразі затриманому повідомили про підозру. Йому інкримінують одразу дві статті Кримінального кодексу україни: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та
ч. 2 ст. 201 (контрабанда).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Підготував: Сергій Дага