18:10 / 04.09.2023 Происшествия

Жителя Тернопільщини засудили до реального терміну ув'язнення за ухиляння від мобілізації

Житель Тернопільської області ухилився від мобілізації через страх. Про це стало відомо з рішення Тернопільського апеляційного суду.

У червні 2022 року чоловік пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби, отримав бойову повістку, але у військкомат не з'явився. Справа була передана до суду. Ухилянта засудили до випробувального терміну в півтора роки.

Адвокат чоловіка клопотав про зменшення випробувального терміну до 1 року, зазначивши, що його підзахисний на початку великої війни добровільно прийшов у військкомат і його відправили по повістці до Житомира, проте там чоловіка вважали непридатним до служби в такому роді військ.

Чоловік повторно пройшов ВЛК та отримав ще одну повістку, але він заявив, що не прийшов у військкомат, оскільки бачив підготовку військових і побоявся. Чоловік покаявся у скоєному, але заявив, що має малолітню дочку й добре характеризується за місцем проживання та роботи.

Прокурор також подав апеляцію на рішення суду першої інстанції і наполягав, що ухилення від мобілізації підриває обороноздатність України в умовах повномасштабного російського вторгнення, що ставить під загрозу незалежність держави. Прокурор просив Тернопільський апеляційний суд скасувати рішення про випробувальний термін і  відправити ухилянта у в'язницю на три роки.

Суд  засудив його до трьох років позбавлення волі.