11:02 / 29.08.2023 Происшествия

У Вінниці СБУ затримала "на гарячому" голову ВЛК та ще 10 поплічників з ТЦК

Фото: ssu.gov.ua

Масштабну схему нелегального виїзду за кордон викрито у Вінниці. Головний організатор — посадовець медичного центру. До схеми було залучено понад десяти осіб, зокрема, представників військово-лікарської комісії області. Про це  повідомляє Служба безпеки України.

У результаті комплексних заходів затримано організатора оборудки – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності більше ніж 10 осіб. Насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії.

Організатор схеми пропонував гроші за уникнення мобілізації завдяки фальшивим медичним документам. Вартість “послуг” коливалась від 3 до 10 тис. доларів США, залежно від складності діагнозу. Спільники з місцевої військової медкомісії фальсифікували медичні висновки для списання ухилянтів з обліку та зняття обмежень щодо виїзду за кордон.

Цікаво, що співробітники СБУ встановили вже понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників. Головного злочинця, посадовця лікувально-діагностичного центру, затримано "на гарячому" під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди.

При обшуках в автомобілі, а також за місцем роботи та проживання затриманого виявлено:

  • гроші, одержані корупційним шляхом;
  • документи, чорнові записи й комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

BAGNET нагадує, нещодавно СБУ затримала чотирьох чиновників ТЦК, які “заробляли” на ухилянтах. У результаті оперативних заходів у Києві, Одесі та Харківській області затримано 4-х військових чиновників, які "допомагали" ухилянтам уникнути призову і втекти за кордон.

Підготував: Сергій Дага