16:54 / 27.08.2023 Происшествия

Нові деталі стали відомі про куртки для солдат української армії

Колишній директор департаменту закупівель Міноборони Богдан Хмельницький мав довіреність від міністра на одноосібне укладання контрактів міністерства, а скандальний постачальник курток для ЗСУ, турецька компанія "Vector avia…" ще в 2022 році була фігурантом кількох кримінальних проваджень, повідомила членкиня антикорупційної ради при Міністерстві оборони Тетяна Ніколаєнко у Facebook.

Як повідомила Ніколаєнко, на запитання членів антикорради, як перевірявся постачальник форми для ЗСУ, представники міністерства у п’ятницю заявили, що на той момент у міністерстві ще не було антикорупційного департаменту, а міністерство в закупівлі виходило з трьох пунктів: швидкість доставки товару, якість, і вже третім критерієм була ціна.

"При цьому, за словами представників міністерства, (колишній – ред.) керівник департаменту державних закупівель Богдан Хмельницький мав довіреність від міністра на одноосібне укладання контрактів, і вся юридична відповідальність за них лежить на ньому. Яким чином і де Хмельницький знайшов цього постачальника – невідомо. Може, і не він, в Туреччину літало багато людей, зокрема і депутатів, у пошуках виробників. Винного ви навряд чи знайдете. Людина, яка вела безпосередньо контракт, кудись зникла, і це не перший контракт, з яким сталась така прикрість", – написала Ніколаєнко.

При цьому, за її інформацією, при укладанні скандального контракту Міноборони щодо курток для ЗСУ на суму 30 мільйонів доларів проплата відбулася вже після доставки першої партії в Україну.

"Це значить, замовлення постачальник оплатив зі своїх. Тому як побутова версія може бути, що він проплатив не дуже відомим компаніям кешем і в митну декларацію вніс оплату, здійснену офіційно", – зазначила Ніколаєнко.

При цьому вона вважає, що закуплені Міноборони скандальні куртки для ЗСУ насправді "не літні", як про це стверджувало "Дзеркало тижня" у розслідуванні від 10 серпня.

Підготувала: Ніна Петрович