10:43 / 20.08.2023 Происшествия

Продовження ембарго на зерно з України може обернутися для Польщі санкціями ЄС

Європейський Союз розглядає можливість введення санкцій проти Польщі, якщо та продовжить обмеження на імпорт зерна з України після 15 вересня в односторонньому порядку, пише польська радіостанція RMF FM. 

Більшість держав-членів ЄС виступає проти подовження ембарго на українське зерно Польщею, а у разі, якщо такий крок буде вчинено, деякі країни можуть прийняти санкції проти країни.

Європейська комісія вважає, що продовження Польщею ембарго на українське зерно порушує європейське законодавство. Це може призвести до накладення штрафних санкцій на Польщу.

За інформацією джерел RMF FM, у Варшаві є побоювання щодо торговельних контрзаходів, які можуть запровадити окремі країни ЄС. Йдеться зокрема про Німеччину, але загалом проти продовження виступають до 20 країн.

Також Польща допускає, що інші держави Східної Європи можуть відмовитись від підтримки ембарго після 15 вересня.

Неофіційно RMF FM дізналось, що, найімовірніше, проти рішення Єврокомісії не буде йти Румунія, але таке ж рішення можуть ухвалити й інші – Болгарія, Чехія, Словаччина й Угорщина.

У середині квітня 2023 року Польща, а за нею Угорщина, Словаччина та Болгарія під тиском місцевих виробників призупинили імпорт зерна та інших харчових продуктів з України.

Країни погодилися скасувати односторонні обмеження лише після тривалих переговорів із Євросоюзом, внаслідок яких Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам країн-сусідів України. Після цього на рівні Євросоюзу було затверджене ембарго на імпорт кількох зернових та олійних культур з України (пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику) п'ятьма країнами Східної Європи: Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Болгарією, Румунією.

Ці обмеження діють до середини вересня, і продовжувати їх Єврокомісія не планує.

Зеленський закликав Європу зняти зернове ембарго, тому що "будь-які обмеження проти українського експорту зараз неприпустимі".

ТЭГИ: