16:40 / 08.08.2023 Происшествия

Експерти спрогнозували, чим займатимуться бойовики пвк "вагнер" у білорусі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На аеродромі Зябровка у білорусі розпочато створення наметового містечка для розміщення близько тисячі “вагнерівців” з метою імітації підривної діяльності на кордоні з Чернігівською областю та країнами Євросоюзу.

Про це повідомили у Центрі національного спротиву, посилаючись на дані підпілля.

Зазначається, що в таборі житимуть найманці засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина.

“Надалі планується їх застосування для імітації підривної діяльності на кордоні з Чернігівською областю”, – йдеться у дописі.

Водночас, за даними ЦНС, зберігається висока ймовірність застосування вагнерівців для імітації діяльності у рамках підтримки інформаційної операції рф та рб по тиску на країни населення Європи.

“Ціль такої кампанії полягає в тому, аби змусити країни Європи зменшувати підтримку України. Мовляв, “лиш би на нас не напали”, – повідомили у Центрі нацспротиву

Там наголошують, що на первинному етапі в рамках такої інформаційної операції відбувається імітація розгортання таборів ПВК “Вагнер” та вкиду в інформаційне поле наративів, що найманці готові йти на Євросоюз.

Окрім того, за інформацією від підпілля, черговий борт з найманцями ПВК “Вагнер” днями вилетів з білорусі до Західної Африки, в район Нігера. Процес перепідготовки “вагнерівців” на базі таборів в рб триває. Таким чином “Вагнер” виступає експортером війни з України по всьому світу.

Тим часом Служба безпеки України здобула розвіддані, які свідчать про підготовку росіянами масштабної провокації “під чужим прапором” на стратегічному об’єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі. За наявними даними, підготовкою теракту займається диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових рф та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом “вагнерівців”.

BAGNET нагадує, президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що частина найманців ПВК “Вагнер” перебуває поблизу литовського кордону в Гродненській області Білорусі, тож слід готуватися до ймовірних провокацій.

При цьому міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак уточнив, що очікуються провокації з боку росії, тому необхідно зміцнити східний кордон. Передислокація зокрема пов’язана з присутністю ПВК Вагнер” в Білорусі.

Слід зазначити, що 1 серпня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що пожартував про наміри “вагнерівців” “сходити на екскурсію в Жешув”, оскільки Сувальський коридор уздовж кордонів Польщі та Литви йому нібито “тисячу років не потрібний”.

Напередодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що понад сто найманців ПВК “Вагнера” рушили в бік Сувальського коридору, що об’єднує території країн Балтії з Польщею та відокремлює Калінінградську область РФ від Білорусі.

Водночас розвідка Великої Британії заявляє, що російське угруповання найманців ПВК “Вагнер”, яке перебралося до Білорусі, ймовірно, віддало важку техніку, з якою воювало в Україні, міністерству оборони росії. Тому “вагнерівці” не матимуть жодної ефективності без важкого озброєння.