20:36 / 03.08.2023 Происшествия

На Буковині затримали майже тисячу чоловіків за півроку

Від початку року прикордонники затримали майже 800 людей, які намагалися незаконно перетнути кордон у Чернівецькій області, пише Суспільне.

Це переважно військовозобов'язані чоловіки. Для виїзду вони підробляли документи або намагалися скористатися системою "Шлях".

Про це на пресконференції 3 серпня повідомив заступник начальника Чернівецького прикордонного загону Богдан Гуменюк.

В області за спробу незаконного перетину держкордону затримали 797 людей – їх притягнули до адміністративної відповідальності. За словами Гуменюка, для виїзду за кордон люди використовують підроблені або недійсні документи. Також намагаються виїхати за системою "Шлях" – для цього подають неправдиву інформацію.

"230 людей не підтвердили мету виїзду за системою "Шлях" або внесли неправдиві дані у систему. Таких людей виявляли й повідомляли про них нацполіцію. Ряд кримінальних проваджень щодо цього є", – каже прикордонник.

Водночас Гуменюк розповідає, що законом не передбачена відповідальність для чоловіків, які виїхали за кордон за системою "Шлях" і не повернулися назад в Україну. Натомість таким чоловікам можуть не надати дозвіл на наступні виїзди за кордон. Також організаціям та підприємствам, від імені яких чоловіки виїжджали з України, можуть анулювати ліцензії.

Підготовила: Ніна Петрович