19:27 / 03.08.2023 Происшествия

Учні приватної школи побили до струсу мозку однолітка

Учні приватної школи TGI Academy в Ірпені на шкільному майданчику, коли вчителька сиділа поруч, до струсу мозку побили учня третього класу.

Мама постраждалого 9-річного хлопчика Валерія Татарчук розповіла на своїй сторінці в Facebook лише зараз, коли дитина в безпеці, щоб застерегти інших батьків. Жінка стверджує, що дитині навіть не викликали швидку. Директорка звинувачення жінки відкидає і каже, що хлопчика обстежили вчителі.

На записі з камер видно, що побиття дитини відбувалося протягом п’яти хвилин. Мама постраждалого хлопчика каже, що за цей час не було жодної реакції від вчителів школи. За словами Валерії Татарчук, коли її сина били, вчителька сиділа поруч і була зайнята своїми справами в телефоні.

“Син отримав удар ногою в голову ззаду, після чого лежав на землі близько 30 секунд нерухомо і, швидше за все, без свідомості. У цей час зверху на ньому сиділа якась дитина і нанесла ще удар”, – розповідає Валерія Татарчук.

Дитину забрали після уроків заплаканого і з набряклим обличчям. Вчителька пояснила, що в дітей на вулиці стався конфлікт, але його вже “розібрали”, стверджує мама. Лише вдома хлопчик розповів батькам, що сталося.

“На ранок я звернулася до директорки і власниці школи Валентини Швед з проханням прояснити, що відбулось і надати мені відео. Виявилося, що сину не надали першу медичну допомогу, не викликали швидку, бо вчителька “на око провела діагностику” дитини і вирішила, що все ок. Звісно, школа не повідомила поліцію, нас (про те що насправді відбулося), від батьків дітей, які приймали в цьому участь і знаходились на майданчику, теж все приховали. Вину вирішили перекласти на 9-річну дитину, яка вдарила ногою по голові сина і на нього самого, бо сам винен, адже він не вміє гратися з дітьми”, – стерджує Валерія Татарчук.

Після цього випадку, як стверджує мама, чителі і працівники школи почали булити дитину.

"наприклад, один з вчителів пояснював моєму сину, що таке кримінальний кодекс і яку відповідальність буде нести дитина, якщо буде порушувати “правила школи”, бо він же сам винен у всьому. Після цього я відразу забрала його і написала заяву в поліцію, в Ірпінський відділ освіти, Державну службу якості освіти та в інші заклади”, – розповідає вона.

В результаті перевірок навчального закладу з’ясувалося, що TGI Academy не має ліцензії на проведення освітньої діяльності, а вчителі школи – ФОПи, договори про надання послуг з якими були укладені лише на п’ять днів.

У школі не заперечують факт побиття дитини, за словами директорки Валентини Швед-Гірняк, конфліктна ситуація на майданчику сталася між дітьми третього класу, які не поділили між собою сніжки. Після словесної перепалки дівчинка завдала удару хлопчику. Директорка каже, що всі працівники школи володіють практичними навичками надання домедичної допомоги дітям, тому швидку допомогу після побиття хлопчика не викликали.

Зза фактом побиття дитини відкрите кримінальне провадження за ст. 126 – побої і мордування і триває досудове розслідування за ст. 137 Кримінального кодексу України – неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей.

Правоохоронці закликають дітей не мовчати про випадки булінгу чи цькування, з якими стикаються вони або їхні однолітки. 

Підготовила: Ніна Петрович