12:33 / 02.08.2023 Происшествия

Військовий бухгалтер вкрав із зарплат 10 млн гривень і купив собі авто, – СБУ

Правоохоронці затримали бухгалтера фінансово-економічного підрозділу військової частини морської піхоти ЗСУ на Одещині, якого підозрюють у заволодінні понад 10 млн грн із зарплат.

Про це інформує Служба безпеки України.

Слідство встановило, що посадовець підробляв дані про зарплату і премію своїх знайомих, які не служать у батальйоні й не мають відношення до Збройних Сил України. За допомогою цієї схеми він, імовірно, заробив понад 10 млн грн з бюджету і придбав собі авто.

За версією правоохоронців, він вводив у оману командування, подаючи фальшиву інформацію про оплату праці та премії військовослужбовців своєї частини.

"Щоб отримати доступ до спеціальних бухгалтерських програм, зловмисник використовував електронний ключ, який безпідставно отримав від начальника фінансово-економічної служби батальйону. Потім фальсифіковані відомості подавав до обласного управління Держказначейства для нарахування замовлених коштів як зарплати й премії для військовослужбовців і працівників військової частини", - пояснюють у пресслужбі.

При обшуках у бухгалтера знайшли авто Audi Q7, дорогі гаджети й побутову техніку. Також вилучено майже 2,5 млн грн з банківських карток його знайомих, яким він, мовляв, позичив гроші. У нього також була бойова граната РГО, яку відправили на експертизу.

Військовому бухгалтеру оголосили підозру у розтраті майна або заволодінні шляхом зловживання службовим становищем. Зловмиснику загрожує до 8 років за ґратами.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.