07:30 / 02.08.2023 Происшествия

Генпрокуратура веде активні обшуки військкоматів

Майже 100 обшуків у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки 11 областей України виявили схему з уникнення призову на військову службу, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Повідомляється, що співробітники районних ТЦК в областях, у співпраці з членами військово-лікарської комісії, за допомогою третіх осіб, організували схему виготовлення довідок про непридатність чоловіків до військової служби за станом здоров’я.

Згодом військовозобов’язаних виключали з обліку. Така послуга в середньому становила 6 тис. доларів. Покупці використовували отримані довідки для виїзду за кордон.

Фото: Офіс генерального прокурора

"Зазначається, що під час перевірки частини військовозобов’язаних установлено, що вони навіть не прибували для проходження ВЛК. Про це, в тому числі свідчить відсутність будь-яких відомостей про них в електронній системі охорони здоров’я", - пише прокуратура.

У рамках розслідування було здійснено майже 100 санкціонованих обшуків у Одеській, Закарпатській, Київській, Полтавській, Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Львівській, Житомирській, Івано-Франківській областях та Києві. Слідство продовжується, розглядається питання про підозру особам, які причетні до злочинів.

Підготувала: Ніна Петрович