15:05 / 30.07.2023 Происшествия

Логістичний центр НАТО може з'явитися біля українського кордону

На околиці польського міста Жешув, яке розташоване на відстані менше 70 кілометрів від кордону з Україною та активно надає інфраструктуру для постачання західної техніки для ЗСУ під час повномасштабного вторгнення РФ, мають намір збудувати ремонтно-логістичний центр НАТО, пише The Globe and Mail.

Напередодні про ймовірні плани створення нової "бази" Північноатлантичного Альянсу говорив мер міста Конрад Фійолек. За його словами, американські, британські та канадські військові постійно перебуватимуть на об’єкті.

Неназвані офіційні представники Канади та Польщі, безпосередньо знайомі з питанням, підтвердили наявність планів щодо будівництва в коментарі The Globe and Mail. Однак, вони уточнили, що це скоріш буде ремонтний і логістичний центр, ніж масштабна військова база

"Ми збираємося створити центр з технічного обслуговування у партнерстві зі США та Великою Британією. Не маємо наміру мати велику канадську присутність", — сказав посадовець із Канади та додав, що основна роль об'єкта полягатиме в ремонті українських танків та іншої бронетехніки.

За словами співрозмовника видання, Фійолек перебільшив з масштабністю майбутнього центру в питанні кількості людей на ньому. У Жешуві не планують довгостроково розміщати канадських військових з їхніми сім’ями. 

На запит The Globe and Mail у медіа офісі НАТО відповіли: "Ми суттєво зміцнюємо стримування та оборону для всіх членів Альянсу, підвищуємо нашу стійкість проти російського насилля та підтримуємо наших партнерів у протидії зловмисному втручанню та агресії".

Підготовила: Ніна Петрович