00:01 / 30.07.2023 Происшествия

ДБР викрило керівництво податкової на схемі

Фото: RFE/RL

Керівництво податкової в Полтавській області викрито на допомозі місцевим підприємствам в обкраданні державного бюджету. Про це повідомляє пресслужба Telegram-каналу Державного бюро розслідувань.

Про підозру було повідомлено банді з-поміж керівництва та співробітників Державної податкової служби. Підозрювані, зловживаючи своїм становищем, системно реалізовували багатоетапні корупційні схеми, завдяки яким місцеві комерсанти уникали сплати податків.

В одному з епізодів, зловмисники ініціювали позапланову перевірку одного з полтавських підприємств. За її результатами службові особи податкової склали акт, до якого внесли занижену суму сплачених податків. Надалі вони надіслали на адресу підприємства податкове повідомлення із заниженою сумою податку на додану вартість, та як наслідок – заниженою сумою штрафних санкцій за його несплату.

Завдяки махінаціям підприємство не сплатило до бюджету України податків майже на 1,3 млн гривень.

Після викриття банди, двох керівників податкової було звільнено з займаних посад. Семеро податківців, серед яких двоє колишніх керівників, підозрюються в отримані неправомірної вигоди, зловживанні службовим становищем й іншому. Санкції проти них передбачаються 6 років в'язниці.

В межах досудового розслідування відбувся ряд обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів. Також проведений обшук у Києві за місцем проживання іншої службової особи держподаткової, яка може бути причетна до функціонування злочинної організації.

Підготував: Сергій Дага