16:28 / 25.07.2023 Происшествия

Українським науковцям дозволили отримувати більше грантів

Для Національного фонду досліджень України (НФДУ) розблокували можливість отримувати грантову підтримку для різних напрямів, повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Відтепер НФДУ може проводити конкурси, зокрема для:

  • розвитку матеріально-технічної бази вишів та наукових установ;
  • наукової мобільності;
  • підтримки молодих вчених;
  • популяризації науки.

"Крім цього відтепер Фонд може проводити двосторонні та багатосторонні конкурси за участю закордонних фондів, установ, організацій тощо. Це рішення стане каталізатором міжнародного співробітництва між НФДУ та закордонними партнерами", – каже міністр.

За словами Оксена Лісового, незабаром Фонд оголосить про спільний зі швейцарцями перший конкурсний відбір наукових проєктів.

"Також Фонд вже активно працює з провідними організаціями США, Польщі, Естонії, Латвії та Литви для підтримки української наукової екосистеми шляхом розробки спільних багатосторонніх ініціатив та залучення фінансування з-за кордону", – зазначає очільник МОН.

Національний фонд досліджень України  є державною бюджетною установою, створеною Урядом України у 2018 році. Згідно із законодавством Фонд є спеціальним інструментом реалізації державної політики, за допомогою якого здійснюється фінансування заходів, спрямованих на розвиток української науки.

Розблокування і спрощення діяльності Національного фонду досліджень України та його грантоотримувачів – одне із очікувань до Оксена Лісового на посаді міністра. 
 
Підготувала: Ніна Петрович