16:05 / 19.07.2023 Происшествия

Рашисти цілеспрямовано вдарили по зернових терміналах в Одесі та Чорноморську

Атака рашистів була ціленаправлена на об’єкти, які задіяні в зерновій угоді.

Вночі кацапські покидьки завдали удару  по зернових терміналах відразу у двох портах Одеської області – Одеса та Чорноморськ, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Вночі, 19 липня, росія здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в портах. Ушкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group», - написав він деталі.

До того ж напередодні вночі були атаки зазнала портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору. Як наслідок пошкоджень зазнали  резервуари та причали Одеського порту.

«Атака на зернові термінали – акт агресії проти світу. На меті російських терористів – знищення будь-яких шляхів постачання зерна на світові ринки. Держава-терорист воює не тільки з Україною, а з населенням Африки та Азії, для яких це зерно – питання виживання. Зернова та портова інфраструктура мають бути захищені світом», - наголосив міністр.

За даними повітряних сил, під час нічної атаки на Україну в ніч на 19 липня рашистські нападники атакували об’єкти критичної інфраструктури та військові об’єкти 63-ма крилатими ракетами повітряного, наземного та морського базування, а також ударними БпЛА типу «Shahed-136/131». Силам протиповітряної оборони вдалось ліквідувати 37 цілей. 

Під час нічної атаки по Одеській області російські ракети влучили у зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження, спровокували пожежі на складах із тютюном та феєрверками. Також постраждали розташовані неподалік житлові будинки – за допомогою до медиків звернулись дев’ять людей. Також відомо про постраждалих на пошкоджених об’єктах. Відомо також про пошкодження в Житомирській і Херсонській областях.

Нагадаємо, що у понеділок, 17 липня, росія заявила про припинення дії «зернової угоди», яка проіснувала майже рік.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що незважаючи на заяву росії про вихід із «зернової угоди», Україна може продовжити експорт зерна.

Зокрема посол України в Туреччині Василь Боднар зазначив, що Україна розглядає варіант перевезення зерна через територіальні води країн-членів НАТО Румунії і Болгарії, однак це несе безпекові ризики, оскільки рф може обстрілювати інфраструктуру портів та кораблі, які перевозитимуть збіжжя.