19:26 / 15.07.2023 Происшествия

Призабутий аферист Андрій Горчаков знову з'явився в Києві

Нещодавно людина, що представляється Андрієм Горчаковим після тривалої перерви, викликаної початком повномасштабної війни в Україні, знову почала активно ходити по київським кабінетам. Ба більше, цей відомий аферист зачастив до багатьох іноземних представництв, намагаючись ввести в оману дипломатів країн – партнерів України.

Нагадаємо нашим читачам, що Горчаков – одіозний та сумнозвісно відомий аферист, який заявляє, що він нібито князь з шляхетного роду Горчакових, який походить з часів Київської Русі, і  єдиний в Україні нащадок династії  Рюриковичів. Щодо роду його занять, то, якщо вірити публікаціям в ЗМІ,  він - «історик, кинорежиссер-документаліст,  культуролог», а ще «поет, письменник, художник, філософ, мандрівник, миротворець і просвітитель», філантроп і  щедрий меценат. Щоправда, джерела його меценатства, як і їх розміри, невідомі.

В одному з інтерв’ю мимохідь зазначає, що займається бізнесом, але яким саме не уточнює. Також він називає себе повноважним представником Української Ради Миру на півдні України, ігуменом скиту преподобного Сергія Радонезького, «послом миру» в Єгипті (?).

Відзначимо, що у 2010 році брав участь в «Русском марше» в Одесі, де закликав до  об'єднання України, Росії та Білорусі у «Святу Русь».

Духовний сан ігумена скиту, розташованого в селі Міхеїв Рязанської області, і посада намісника нібито заснованого ним скиту Сергія Радонезького в українському Очакові не заважає Горчакову подавати себе у ЗМІ ще й як «завидного нареченого», «одеського денді»,  мрію жінок про ідеального чоловіка. Серце якої незаміжньої не дрогне від таких слів: «Вдруг, все-таки уйду в монастырь, если Господь не пошлет [мне] княгиню»? Можливо, вона і є та сама «княгиня», яка має ощасливити «нащадка Ярослава Мудрого»?

Мусимо вибачатися за довгу, втім дуже красномовну цитату про Горчакова з явно замовленої ним самим до свого 35-річчя статті з гламурного журналу Ukrainian за 2017 рік : 

"...Князь Андрій Горчаков - особистість багатогранна, інтелектуальна і загадкова. Андрій із двадцяти років цілковито присвячує себе суспільно значущій роботі - і за п'ятнадцять років своєї діяльності домігся небувалих висот в Україні та за її межами: став Почесним працівником культури України, членом Міжнародної Федерації журналістів при ООН, офіційним і повноважним представником Української Ради Миру та ще 23 громадських організацій, кавалером Президентського ордену Миру та орденів Христа Спасителя і Георгія Побідоносця Української Православної Церкви, лауреатом літературних премій та міжнародних кінофестивалів, відзначений на міжнародних кінофестивалях.

Молодий і успішний спадкоємець знатного роду всіма своїми справами доводить, що меж у розвитку таланту і здібностей у людини не існує. Досить перерахувати імена друзів і колег князя Андрія, щоб зрозуміти, хто він, наш герой...

Андрій Горчаков спілкується з цілою плеядою видатних політичних діячів: експрезидентами України Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою, Віктором Ющенком, першим і другим президентами Молдови Мірчею Снєгуром і Петром Лучинським. Протягом довгого часу князь підтримував приятельські стосунки з творчою інтелігенцією в особі Євгена Євтушенка, Белли Ахмадуліної, Ії Савіної, Бориса Олійника та багатьох інших. Андрій Горчаков не раз організовував заходи в Україні з Сергієм Звєрєвим, Олександром Васильєвим, Оленою Хангою, Нікосом Сафроновим. Будучи двадцятирічним студентом, який заснував єдиний в Україні Центр тибетської культури та інформації, князь Андрій зустрічався в Непалі з лауреатом Нобелівської премії миру Далай Ламою та мав коротку аудієнцію з духовним лідером Тибету; а його друзі, видатна поціновувачка Джуна й астролог Павло Глоба напророкували князю Андрію яскраве, насичене й корисне життя".

«Чи не забагато для 40-річного бізнесмена, який, якщо вірити публікації Ukrainian Fashion, більшу частину свого щоденного розпорядку присвячує не бізнесу, а тібетським мантрам, медитаціям, православним молитвам, поезії і живопису?» - спитаєте ви. І будете праві у своїх сумнівах, оскільки підтверджень описаної бурхливої громадської, культурної   і релігійної  діяльності князя Андрія Горчакова в інтернеті не знайдете. Нічого, крім його слів. А довгий перелік досягнень Горчакова і відомих особистостей, з якими він, як Хлєстаков, «на дружеской ноге», тільки переконує у тому, що перед нами, скоріш за все, звичайнісінькій шахрай.

Просимо наших іноземних партнерів детальніше перевіряти коло осіб, з якими вони спілкуються та запрошують на дипломатичні прийоми.