18:23 / 13.07.2023 Происшествия

Росіяни катували близько 30 жінок на Херсонщині

Під час окупації росіяни створили в Херсонському ізоляторі “жіночі камери”, де тримали щонайменше 30 жінок, про це йдеться в дослідженні Центру прав людини ZMINA.

"Одним із місць, де росіяни тримали і катували цивільних, був ізолятор тимчасового тримання (далі - ІТТ) № 1 Головного управління Національної поліції в Херсонській області, який розташований на вулиці Теплоенергетиків, 3 у місті Херсон. В цьому ізоляторі були облаштовані так звані жіночі камери. Дослідникам Центру прав людини ZMINA вдалося встановити, що в різний час в ІТТ перебували щонайменше 30 жінок", - йдеться в повідомленні.

Правозахисники представили звіт про незаконне тримання окупантами українок, побудований на свідченнях постраждалих та свідків.

Жінок затримували протягом літа - переважно в липні-серпні 2022 року, та утримували до кінця жовтня, коли російські війська почали відступ з правого берегу Херсонщини. Їх тримали в ізоляторі від години до майже трьох місяців. Вік цих жінок, за офіційними даними, від 32 до 58 років.

За свідченнями самих утримуваних, наймолодшій із жінок, що перебувала в ІТТ довший час, був 21 рік. При цьому серед затриманих, які перебували в ІТТ недовго, за свідченнями, були і неповнолітні.

Росіяни підозрювали жінок "У партизанській діяльності" та допомозі Збройним силам України. Затримували їх цілеспрямовано, зокрема, співробітниць правоохоронних органів, а також жінок, яких РФ підозрювала у контакті чи родинних зв’язках із представниками правоохоронних органів, ЗСУ чи руху спротиву.

Ще одна категорія затриманих - це ті, кого використовували як заручників для затримання членів сім’ї та рідних, а також знайомих.

Відомо також про випадок, коли на кілька днів затримали жінку, яка відвернулася і не привіталася з російськими військовослужбовцями, які зайшли в автобус на блокпості.

Під час затримання росіяни психологічно тиснули та навіть застосовували фізичну силу - одну жінку привезли в ізолятор вже з крововиливом під оком та гематомами на голові.

Умови, в яких тримали жінок, не були належними, зазначають ьправозахисники. Камери були двомісні та тримісні, однак у них одночасно перебувало від п’яти до дев’яти осіб. Також перші три тижні затримані не мали можливості повноцінно митися. Харчування також було поганим, їжу часто давали зіпсованою, і її не вистачало на всіх.

Росіяни також катували українських жінок. Найчастіше - електричним струмом, водою, а також били їх. Відомо також про випадок сексуалізованого катування - постраждалу били струмом по грудях. Були і погрози насильством.

"Представники РФ завдавали страждань утримуваним жінкам, щоб отримати інформацію, зізнання або ж залякати для придушення спротиву на окупованих територіях. Крім того, погрози сексуальним насильством та домагання росіяни застосовували для психологічного тиску та ствердження свого домінуючого положення. Такі погрози сексуальним насильством є частиною культури російських військових і не караються командирами", - розповідає Синюк.

Правозахисники зазначають, що є підстави вважати, що росіяни вчиняють не лише воєнні злочини, а й злочини проти людяності. Адже українок вони тримали в неналежних умовах, а злочини, зокрема тортури, вчиняли системно та масштабно. 

“Ми передамо СБУ та Офісу Генпрокурора, а також плануємо передати до Міжнародного кримінального суду дані від всіх жінок, що дали на це згоду, щоб максимально сприяти належному розслідуванню всіх інцидентів, про які говориться у звіті”, - зазначила радниця з прав людини ZMINA Наталія Охотнікова.

Підготувала: Ніна Петрович