11:59 / 12.07.2023 Происшествия

Тандир був п'яний, коли насмерть збив нацгвардійця, – ДБР

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Суддя Макарівського районного суду Олексій Тандир, обвинувачений у справі про смертельну ДТП у Києві, в якій загинув військовослужбовець Вадим Бондаренко, був п'яний під час аварії. Це повідомляє ДБР.

Судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії України, перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Зазначається, що суддя, маючи спеціальні юридичні знання та професійні навички, вживав заходів щодо приховування слідів алкогольного сп’яніння та унеможливлення встановлення кількості алкоголю у відібраних у нього біологічних рідинах.

Проте, завдяки судово-психологічній експертизі слідство змогло довести, що суддя в момент смертельного ДТП перебував у стані алкогольного сп’яніння. Також згідно з результатами іншої експертизи встановлено, що суддя їхав за кермом автомобіля на момент ДТП зі швидкістю 100 км/годину.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато за статтею порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

BAGNET нагадує, що вночі 26 травня на блокпосту у Києві нетверезий суддя Макарівського районного суду Київської області на смерть збив нацгвардійця.

У ДБР повідомили, що у автівці судді, який збив нацгвардійця, знайшли пляшки з-під алкоголю.

Того ж дня суд дав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків у судді, тому що сам підозрюваний відмовився від освідування на вміст алкоголю та наркотиків. Йому оголосили підозру.

Вже 27 травня Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою судді Олексія Тандира.

Крім того, Вища рада правосуддя позбавила Тандира повноважень судді на 2 місяці, тобто до 25 липня.

Підготував: Сергій Дага