16:52 / 11.07.2023 Происшествия

Преображенський собор у Білій Церкві пограбували представники УПЦ МП, – Євстратій Зоря

Представники УПЦ МП винесли ікони зі святині у Білій Церкві на Київщині. Окрім того, служителі московської церкви скрутили та забрали килимові доріжки з Преображенського собору.

Відповідне відео опублікував митрополит Православної Церкви України Євстратій Зоря, пише "Рупор".

Він нагадав, що загалом, за канонічним правом, те, що призначене до храму – в храмі й залишається. “Проте прихильники московської церкви, коли йдуть зі святинь часом зривають навіть святий престол, виносять ікони та все, що лиш можуть забрати. Так, у Білій Церкві на Київщині попам УПЦ МП знадобилися килимові доріжки. Ікони ж винесли раніше, що є обкраданням храму”, – йдеться у дописі.

“Нехай всі бачать дрібʼязковість МП! Мені ж чомусь під час відео пригадалися слова Євангелія про обтрушування пороху з ніг. Отой московський порох з їхніх ніг ми ніби обтрусили, а вони забрали його із собою. “Якщо ж прийдете в якесь місто і не приймуть вас, то, вийшовши на перехрестя його, скажіть: і порох, що прилип до нас з вашого міста, обтрушуємо вам; але знайте, що наблизилося до вас Царство Боже”, –зазначив Євстратій Зоря.

Напередодні, 10 липня, повідомлялося, що у Білій Церкві на Київщині священники російської православної церкви в Україні (відомої також під назвою УПЦ МП) не хочуть залишати будівлю собору. При цьому “батюшки” моспатріархату зачинилися в соборі, який перейшов до ПЦУ і відбивалися від вірян вогнегасниками.

Нагадаємо, 5 липня прихильники московської православної церкви в Україні не дали Комісії Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” перевірити та опечатати вивільнені корпуси території Нижньої лаври. Шанувальники моспатріархату зібралися на території Лаври й не пустили комісію до приміщень. Вони блокували входи до корпусів і співали молитви.

Раніше у Мінкультури заявили, що оскільки “лагідне” виселення ченців УПЦ МП не спрацювало, тому представники московської церкви мають залишити Києво-Печерську лавру до 4 липня, коли розпочне роботу комісія з опечатування корпусів.