20:34 / 28.06.2023 Происшествия

Бійця ЗСУ з уламком у мозку вчать ходити і розмовляти

28-річний Роман Ковалюк, який внаслідок вибуху міни отримав осколкове поранення в голову, з реабілітологами у Львові заново навчився ходити та розмовляти. Медики називають результат військового "приголомшливим".

До української армії Роман приєднався у перші дні повномасштабного вторгнення, перед тим залишив роботу кухаря, повідомляють в Першому медичному об’єднанні Львова.

На Донеччині шість місяців тому Роман з побратимом заступали на бойове чергування. Дорогою до окопу товариш військового наступив на ворожу міну. Боєприпас здетонував під ногами побратима, і той загинув на місці.

Роману вдалося вижити, та згодом він зрозумів, що не відчуває правої половини тіла, не може говорити та допомогти собі. Його врятували побратими, які вирушили на пошуки двох бійців.  

"Спершу Роман подумав, що це вороги наближаються. Тому взяв до рук гранату і вже готовий був висмикнути чеку, як раптом почув знайомий голос", – переповідають в медоб’єднанні. 

У стабілізаційному пункті хлопцю надали першу допомогу, після чого його у важкому стані та з уламками в голові відправили у Дніпро. У лікарні медики встановили, що уламок влучив у лобну частину, застряг у лівій півкулі мозку й в результаті призвів до знерухомлення тіла й втрати мовлення. 

У Дніпрі хірурги видалили осколки російського снаряда та множинні уламки кісток, після чого хлопця перевезли в Київ, де він перебував на апараті штучної вентиляції легень. Шансів на те, що Роман виживе, лікарі не давали. 

Утім, військовий з їхніми прогнозами не погодився – Роман прийшов до тями, хоча був паралізований і не міг говорити. 

Після того, як його стан вдалося стабілізувати, чоловіка направили у Львів.  

"Роман не міг рухати жодною частиною тіла та не розмовляв. Перед нами стояв виклик", – пригадують львівські медики.

Подготовила: Нина Петрович