19:13 / 24.06.2023 Происшествия

СБУ затримала в Дніпрі рашиста, який вивозив з України титан для виробництва "Калібрів"

Служба безпеки України затримала у Дніпрі росіянина Олександра Федосеєва, який є “правою рукою” підсанкційного мільярдера Михайла Шелкова і керував вивезенням з України титану для виробництва “Калібрів”.

Про це СБУ повідомляє в Телеграмі

За матеріалами СБУ, ці особи організували схему прихованого вивезення з України до РФ титанової сировини. Там її використовували у військово-промисловому комплексі, зокрема для виробництва ракет типу “Калібр”, бойових літаків МіГ-35 та Су-35, вертольотів Ка-52.

Офіційна посада затриманого – радник гендиректора металургійної корпорації “ВСМПО-АВІСМА”, яка належить російському мільярдеру.

Саме через неї Шелков налагодив постачання до РФ корисних копалин із родовищ підконтрольного йому Демурінського гірничо-збагачувального комбінату на Дніпропетровщині.

За його дорученням Федосеєв ще до 24 лютого 2022 року прибув в Україну для контролю за цим нелегальним бізнесом.

За наявними даними, організатори “схеми” переправили до росії майже 11 тонн мінералів загальною вартістю майже 2 млн дол.

Співробітники СБУ задокументували оборудку і проводили комплексні заходи для притягнення її організаторів до відповідальності.

Федосеєв переховувався від правосуддя, але в результаті оперативних дій СБУ встановила його місцезнаходження і затримала.

Під час обшуку в нього виявили російський паспорт і документи з доказами незаконної діяльності.

Наразі суд обрав Федосеєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до “схеми”.

СБУ також повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Шелкову.