10:32 / 17.06.2023 Происшествия

Важливість безкоштовних мамологічних обстежень: відгуки українок

Популяризація турботи про здоров’я грудей — одна з місій Благодійного фонду «Квітна». Адже тільки так кожній українці вдасться зберегти своє здоров’я на довгі роки.

Такої філософії притримується і постійний партнер Фонду — Спеціалізований Мамологічний Центр. Спільно ми вчергове провели розіграш безкоштовних обстежень молочних залоз. До Дня матері на офіційних сторінках фонду в соціальних мережах було розіграно три УЗД молочних залоз та три мамографії. П’ять переможниць вже пройшли скринінги і поділилися своїми враженнями з журналістом БФ “Квітна”.

Наталія Крилова:

“Якби не виграла безкоштовне УЗД молочних залоз, навіть не знаю, коли б я наважилася на обстеження грудей. Адже я боюся лікарів і завжди намагаюся їх уникати. Тож і цього разу, навіть не маючи скарг, дуже хвилювалася, ідучи до мамолога. Але лікар, яка робила мені УЗД, мабуть, це відчула і одразу зробила так, що я швидко заспокоїлась: вона була дуже уважною, кваліфікованою і водночас відкритою. Окрім цього, у клініці сама атмосфера є неймовірно комфортною — лягаєш на кушетку і бачиш небо на стелі (Стеля у кабінеті лікаря-діагноста імітує блакитне небо з білими хмаринами — ред.). Працівниці на рецепції ввічливі та уважні, хоча там дуже багато пацієнток і, мабуть, не просто знайти підхід до кожної.

Впевнена, що багато українок мають певні страхи чи інші причини та відмовки не звертатися до лікаря з метою профілактики. Але це можна і потрібно змінювати. Підтвердженням цьому є ваш конкурс. Тож я вам щиро дякую, що робите таку важливу справу. Особисто мені цей конкурс допоміг не лише дізнатися про стан грудей, але і змінив моє ставлення до здоров’я в цілому: я вже взяла електронне направлення на флюорографію, планую також пройти гінеколога та пізніше зробити мамографію”.

Анжела Мартинюк:

“Мамографічне обстеження раз на рік допомагає врятувати життя. Я це знаю з особистого досвіду. Саме під час такого скринінгу я дізналася, що маю пройти лікування. Наразі мені вже почали крапати таргетну терапію.

На мою думку, розіграш, який провели фонд “Квітна” і Спеціалізований Мамологічний Центр, дав змогу не лише певній кількості жінок безкоштовно відвідати мамолога, але і стимулював усіх українок, які брали участь у кампанії, і їхніх друзів та родичів задуматися про своє здоров’я. Адже виявлене захворювання на ранніх стадіях в рази підвищує шанси на одужання”.

Марина Рогуля:

“Навіть не уявляєте, якою вчасною та важливою для мене була перемога у вашому конкурсі. Адже через війну, постійні стреси та безсонні ночі у мене виникли певні негаразди зі здоров’ям, які не можна було залишати без уваги. Наразі я вже пройшла і обстеження, і навіть потрібне мені лікування у Спеціалізованому Мамологічному Центрі. З впевненістю можу сказати, що це чудова клініка з величезним спектром послуг та лікарями від Бога.

Окрема подяка фонду, що проводите такі кампанії та впроваджуєте культуру профілактичних обстежень грудей”.

Вікторія Руда:

“Я доволі давно підписана на сторінку фонду і дослухаюся до ваших порад стосовно догляду за молочними залозами, адже для мене є важливим здоров’я грудей. У червні навіть збиралася записатися на профілактичне обстеження молочних залоз. А тут побачила на вашій сторінці оголошення про проведення розіграшу безкоштовних мамологічних обстежень і, звичайно, без вагань взяла у ньому участь. Неймовірно рада, що перемогла, а також, що не маю серйозних проблем зі здоров’ям.

Дякую колективу фонду “Квітна”, що робите таку важливу роботу. А також окремі слова вдячності медичному персоналу клініки за професіоналізм. Сподіваюся, таких кампаній буде більше. Адже проблеми з грудьми часто трапляються у жінок, але не всі знають про важливість профілактичних обстежень і не завжди мають змогу вчасно звернутися до лікаря-мамолога”.

Ганна Кононенко:

“Я маю подругу, яка дуже уважно ставиться до здоров’я своїх грудей і своїм прикладом та поведінкою формує відповідальне ставлення до обстежень молочних залоз серед своїх знайомих. А коли дізнається, що жінка нехтує профілактичними обстеженнями, запитує: “Чому ти не відвідуєш мамолога?”. Це змушує замислитися. Розіграш, який ви провели, також змушує замислитися про обстеження. Навіть, якщо ти просто взяла у ньому участь.

Що ж стосується особисто мене, то я регулярно роблю УЗД молочних залоз, хоча й не маю проблем зі здоров’ям грудей. Адже хочу бути здоровою. Цього ж разу я пройшла мамографію. Це мій перший досвід, і я залишилася дуже задоволеною. Загалом скринінг тривав близько п’ятнадцяти хвилин. Перед обстеженням асистент лікаря наперед відповіла на всі можливі мої запитання: як буде проходити огляд, які можуть бути відчуття, що дозволить “побачити” дана діагностика тощо. Все було здійснено професійно та комфортно для пацієнта, а головне — я рада гарним результатам мамографії.

Жінкам, які вагаються йти до лікаря-мамолога, раджу почитати про рак грудей і про методи попередження появи цього захворювання. Вважаю, що після цього не може бути жодних відмовок”.