15:23 / 16.06.2023 Происшествия

Суд заочно засудив "експерта" з телеканалів Медведчука

Івано-Франківський міський суд до 10 років в'язниці з конфіскацією майна засудив прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра.

Про це повідомили у Службі безпеки України в Івано-Франківській області, передає "Еспресо.Захід".

За даними спецслужби, чоловік вихваляв агресивну політику військово-політичного керівництва росії та виправдовував тимчасову окупацію України.

"Також він агітував до фізичної розправи над українськими військовими і дискредитував одну із релігійних конфесій в нашій державі. До початку повномасштабного вторгнення чоловік регулярно виступав в ефірах "медіахолдингу Медведчука" та позиціонував себе як "експерт". Щоб уникнути правосуддя, Шпір ще у 2020 році втік до Москви, а після початку повномасштабного вторгнення РФ був одним із перших пропагандистів Кремля, який підтримав дії російських окупантів", - йдеться у повідомленні.

Як додали в обласній прокуратурі, починаючи з 2016 року, чоловік систематично розміщував у соцмережі публікації з наративами московитської пропаганди.

"У своїх дописах обвинувачений зазначав, що "Україна – країна селюків і дятлів з майдану. А в РФ працює сучасна медицина і світові рейтинги це підтверджують". Не менш обурливими були висловлювання, опубліковані в соціальній мережі у 2020 році: "Если бы вы не вкладывали в вышиванку так много национальных комплексов, быдло-патриотизма и хуторской гордости, она осталась бы нормальной национальной одеждой и спокойно существовала бы наряду с другими этно-шмотками. А теперь у большинства людей вышиванка вызывает рвотный рефлекс. И так во всем". Інтернет-агітатор стверджував, що все, що називається Україною, є беззмістовним та порочним, а сама ідея українства – "тупікова ланка еволюції", - зазначили в прокуратурі.

Відтак суд визнав Шпіра винним за трьома статтями Кримінального кодексу: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 ККУ); порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ); виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 ККУ). Йому призначили покарання у вигляді 10 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.

"Строк відбуття покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання. Розслідування проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури",  - додали в СБУ.