11:21 / 01.06.2023 Происшествия

Збитки на 55 млн гривень: в Україні викрили махінації з паливом на "Укрспирті"

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) й Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розкрили схему реалізації котельного коксохімічного палива за завищеними цінами на ДП "Укрспирт". Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, протягом 2017-2020 років "Укрспирт" оголосив тендери на закупівлю цього палива, у яких перемогли заздалегідь визначені приватні компанії. Ці компанії поставили понад 20 тисяч тонн палива за цінами, що перевищували ринкові.

Учасники схеми створили видимість прозорості аукціону, забезпечивши участь технічних учасників. У результаті ДП "Укрспирт" зазнав значних збитків на суму понад 55 млн грн.

Зазначається, що 30 травня сімом особам, причетним до цієї схеми, було повідомлено про підозру. З них троє працювали на керівних посадах у ДП "Укрспирт" на момент скоєння злочину.

Вони отримали підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Двох з них, включаючи колишнього начальника управління ДП та одного з фактичних бенефіціарів групи підприємств, затримали відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

BAGNET нагадує, що у вівторок, 30 травня, Національне антикорупційне бюро проводило обшуки в керівництва "Укрзалізниці".

Підготував: Сергій Дага