23:14 / 27.04.2023 Происшествия

Все не так однозначно, якщо тебе згвалтували, так пояснює український підручник (фото)

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Депутатка Інна Совсун заявила, що Міносвіти просить Інститут модернізації змісту освіти провести повторну експертизу підручника "Основи здоров’я" для 8 класу, у якому помітили сексистські твердження.

У підручнику за 2016 рік йшлося про те, що коротка спідниця, декольте, їзда автостопом, розмова з малознайомими людьми та багато інших дій можуть спровокувати ґвалтівника. У книзі за 2021 рік деякі тези прибрали, але загальна ідея збереглася.

В ІМЗО запевнили, що розділ про віктимну поведінку виключили з програми, а книгу за 2021 рік не надрукували через брак коштів.

Нарешті у Міністерства освіти з'явилася політична воля, щоб подіти цей пекельний підручник кудись подалі від українських шкіл", – написала депутатка.

 

 Уривок з підручника за 2016 рік

За словами Совсун, розпорядження МОН дасть змогу вилучити підручник "Основи здоров’я" з навчального процесу.

"Далі я б ставила питання ширше – як боротися з випадками ceкcyaльного насилля та домагань у школах?

Варто розробити навчальні матеріали та тренінги для вчительства на тему ceкcyaльної освіти й запобіганню насиллю", – каже Совсун.

Вона пропонує запросити до обговорення міжнародні організації, доказових лікарів, фахівців із ceкcyaльної освіти та запобігання ґендерно зумовленому нacильству.

Уривок з "Основ здоров'я" для учнів 8 класу (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)

Підручник з "Основ здоров’я" для учнів 8 класу закладів загальної середньої освіти авторства Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В. критикували за сексистські та антинаукові твердження.

У версії книги за 2016 рік, зокрема, є цілий розділ про "віктимну поведінку", де перелічеоно речі, жести й поведінку дівчини, які нібито можуть спровокувати на зґвалтування.

Там наведені такі приклади "віктимності": яскравий макіяж, декольте, коротка спідниця, флірт, дотики, "неоднозначні погляди", "приймати запрошення прогулятися в парку або зайти до когось додому, коли там нікого нема", "брати від незнайомих чи малознайомих людей гроші або подарунки". 

Також у підручнику була пам’ятка "Як уникнути сексуального насильства", в якій дітям рекомендували уникати ситуацій, де можливе насильство, рішуче захищатися, "триматися з гідністю", брехати кривднику, що у дитини СНІД тощо. 

Ці тези критикували правозахисники, активісти, психологи. Зокрема, психологиня Катерина Гольцберг звертала увагу на сексизм у підручнику і неправильне трактування авторами "віктимної поведінки" та віктимології як такої.

 

 Версія розділу за 2016 рік

У версії посібника за 2021 рік скандальний розділ скоротили, замінивши "віктимну" поведінку на "небезпечну". Однак у короткій табличці все одно йшлося про те, що спровокувати насильство можна яскравим макіяжем.

Обидва підручники свого часу отримали гриф гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України". Утім, Інститут модернізації змісту освіти запевняє, що тему про віктимну поведінку в школі вже не вивчають.

"Гриф Міністерства освіти і науки України надається підручникам строком на п’ять років. 

Підручник 2016 року видання наразі не використовується в освітньому процесі, оскільки термін дії грифа закінчився", – повідомило відомство 26 березня у відповідь на запит "Української правди. Життя".

Підручник 2021 року створили відповідно до чинної на той час навчальної програми з навчального предмета "Основи здоров’я".

"Він має гриф, але як і більшість інших підручників для 8 класу у 2021 році через відсутність фінансування не був надрукований", – кажуть в Інституті модернізації.

Також у 2022 році оновився зміст навчальних програм, зокрема й з предмета "Основи здоров’я", яким надано гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України" (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року No 698). 

"В оновленій програмі вилучено тему щодо віктимної поведінки. Натомість введено тему щодо кримінальної відповідальності за злочини сексуального характеру", – наголошують в Інституті модернізації.

Підготувала: Ніна Петрович