12:15 / 22.04.2023 Происшествия

Змінили русло ріки: проросійська компанія "Юнігран" затоплює села Житомирщини?

Не природне диво, а результат недбалого ставлення до довкілля. На Житомирщині під загрозою затоплення опинився цілий Малинський район. Усе – через весняні паводки, через які вода переповнила один з кар'єрів, що належить групі компаній "Юнігран". Чи може еко-лихо насправді бути спровоковане несанкціонованими роботами на ділянці?

І як ситуацію коментують на самому підприємстві, яке, попри російське коріння, досі не націоналізоване? У новому матеріалі з Житомирщини розповіла журналістка "СтопКору" Олександра Сербін.

Група компаній "Юнігран" вже близько 30 років є ключовим постачальником корисних копалин для всієї будівельної галузі північного регіону. Вони мають кілька кар'єрів на Житомирщині, а також спецдозвіл на користування надрами. Утім, це не стало панацеєю від скандалів та екологічних катастроф.До редакції "СтопКору" надійшло свіже відео з Житомирщини, де з’явилось нове "диво природи" – водоспад, схожий на Ніагарський. Крім того, журналісти порівняли знімки Малинського гранітного кар‘єра за минулий рік і тепер.

За словами інсайдерів, а також місцевих жителів, розлив води начебто спричинила сумнівна діяльність компанії "Юнігран". Яка нібито власноруч змінила русло ріки Ірша.

"Тож ми вирішили це перевірити. Це – мапи супутника за 2010 рік. Ось справжнє природнє русло Ірши. Поруч кар’єр. А тепер збільшуємо картинку: вже можна помітити – на сусідній ділянці будівельні роботи, територію добряче розчистили. Збільшуємо ще: так, дійсно, тепер сумнівів немає – тут риють нове русло", – коментує журналістка Олександра Сербін.

Та чи враховує таке берегоукріплення постійні паводки на Житомирщині?

Аби з’ясувати, чи дійсно в Україні бізнесмени за власним бажанням можуть змінювати ландшафт і довкілля, команда "СтопКору" звернулись за експертним коментарем до голови Комітету верховної ради з питань екології Олега Бондаренко. І, як виявилось, такі дії абсолютно суперечать Водному кодексу.

"Відповідно до статті 80 Водного кодексу України, забороняється змінювати рельєф басейну річки, руйнувати русло присихаючих річок, струмки та водотоки і так далі, і взагалі виправляти русло річок та поглиблювати їх нижче природного рівня", – зауважує нардеп.

Утім, тут є один нюанс: зміни стосовно розширення або звуження річки можливі, але за умови природної течії. Ця процедура складна, тривала і відбувається виключно за погодженням Міністерства довкілля. Лише отримавши позитивний висновок оцінки впливу на довкілля, можна звертатися до інших органів для отримання подальших дозволів.

Що ж насправді відбувається на Малинщині?

Аби на власні очі побачити наслідки дій підприємців з "Юніграну" та з'ясувати законність цієї процедури, знімальна група "СтопКору" особисто відвідала село Гранітне на Житомирщині. І в першій же хаті журналісти побачили подвір’я, що перетворилось на "басейн".

"Щоб поспілкуватись з генеральним директором "Юнігран", Сергієм Диняком ми попрямували до їхнього офісу, однак на місці його не застали, тож спробували зв'язатися телефоном. Ми написали йому на месенджер, і він все таки погодився з нами зустрітись, але без камер. Оффрекердс сказав, що всі погодження зміну русла та відповідні проєкти вони мають, однак показати не зміг", – розповідає Олександра Сербін.

Зауважимо, Сергій Диняк – не лише гендиректор "Юніграну", а й депутат обласної ради, лідер Житомирської обласної організації партії "Наш край".

Редакція "СтопКору" спрямувала запити до всіх всіх відповідних структур, аби отримати документацію, однак на момент виходу цього матеріалу відповіді так і не надійшло.

З цим самим питанням репортери звернулись і до голови територіальної громади Олександра Ситайла. Але в ОТГ від коментарів відмовились.

А ось у поліції журналістів запевнили, що вже є відкрите кримінальне провадження, і правоохоронці активно розслідують цю справу та залучають всіх необхідних експертів.

"7 квітня було розпочато кримінальне провадження, це стаття 236 “Порушення правил екологічної безпеки". Тобто все це будуть досліджувати, призначено низку експертиз, залучені експерти, екологи, всі потрібні люди будуть вивчати це питання і уже в рамках кримінального провадження буде надана відповідь на основі цих висновків експертиз", – повідомили у пресслужбі.

Цікаво, що серед історичних засновників компанії "Юнігран" фігурує компанія з Кіпру, бенефіціарним власником якої на період повномасштабного вторгнення громадянин рф Ігор Наумець, якого правоохоронці підозрюють в організації незаконного бізнесу на Київщині й Житомирщині, а також у співпраці з терористами з ОРДЛО.

У квітні 2022 року парламент ухвалив закон, який передбачає націоналізацію майна громадян росії, а також громадян України, які публічно заперечують війну.

У червні того ж року у компанії "Юнігран" пройшли обшуки. Співробітники Генпрокуратури та СБУ поінформували про накладення арешту на особисте майно власника, майно підконтрольних йому комерційних структур та банківські рахунки загальною вартістю у 1 млрд грн.

Однак у серпні іншим рішенням суду арешт був знятий, і новою бенефіціаркою "Юніграну" стала фінансистка російського походження з Великої Британії – Єлена Калпа. ЗМІ припускають, що таким чином проросійська група намагається врятувати свої активи від націоналізації.

Нагадуємо, на Житомирщині виявили довгобуд, пов'язаний з підприємством "Мотор-Січ": виділено 36 млн грн на будівництво стадіону, але компанія-підрядник не вирила навіть котлован.