09:46 / 14.04.2023 Происшествия

Розкрито угоду приватного газотрейдера, яка могла зірвати опалювальний сезон на Дніпропетровщині

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України викрила масштабну схему привласнення грошей АТ "НАК "Нафтогаз України". Зловмисники завдали збитки державній компанії на понад 37 млн грн, а також могли зірвати опалювальний сезон на Дніпропетровщині у 2020-2021 роках.

До організації оборудки причетний топменеджмент столичного підприємства-газотрейдера, повідомляє прес-служба СБУ.

"У 2020 році ця компанія з Києва уклала угоду з одним із теплогенеруючих підприємств Дніпропетровщини.

Незважаючи на умови договору, у середині лютого 2021 року ця столична компанія повністю припинила поставки блакитного палива в регіон.

У ситуацію втрутилася держава, оскільки гарантом безперебійного теплопостачання населенню є уряд України. Таким чином, газ для опалення Дніпропетровщини брали із ресурсу "Нафтогазу".

Втім, АТ "НАК "Нафтогаз України" не отримало за це кошти. Внаслідок використання приватною компанією з Києва недостовірних відомостей в офіційних документах, усі гроші від теплогенеруючого підприємства Дніпропетровщини пішли на рахунки столичної компанії", – йдеться у повідомленні.

Пізніше посадовці цієї структури легалізували кошти через підконтрольні комерційні структури.

Також задокументовано декілька переказів на особисті банківські картки фігурантів.

На підставі зібраних доказів правоохоронці повідомили директору, комерційному директору, юрисконсульту компанії-газотрейдера, а також їхньому спільнику про підозру за статтями Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу ˗ тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Заходи проводили спільно з Нацполіцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Підготував: Сергій Дага