13:53 / 29.03.2023 Происшествия

Верховний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури Омеляна

Фото: photo.unian.net

Верховний суд України підтвердив виправдувальний вирок Вищого антикорупційного суду щодо колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Про це повідомив сам ексміністр, нагадавши, що йому інкримінували збитки державі у 30,4 млн грн у справі про зменшення портових зборів на 20% у 2017 році.

"Рішення остаточне, перегляду не підлягає, я повністю виправданий обома інстанціями ВАКС і Верховним судом. Сподіваюся, в НАБУ вистачить мужності публічно перепросити. А незабаром внутрішня перевірка і зовнішній незалежний аудит з’ясують, на виконання чиїх вказівок детектив займався фабрикацією справи проти мене, а співробітники пресслужби очорнювали моє ім’я", – стверджує він, передають Fakty.com.ua.

За даними слідства, у грудні 2017 року Омелян начебто видав наказ про зменшення всіх портових зборів (окрім маякового) на 20%.

Водночас один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Через це змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не чинний тоді міністр.

Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України (видання службовою особою нормативно-правового акта, який зменшує бюджетні надходження всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах) направили до ВАКС для розгляду по суті.

А у жовтні 2021 року Вищий антикорупційний суд виправдав Омеляна у справі про недоотримання держбюджетом 30,4 млн грн. Судді визнали колишнього міністра невинним через відсутність у його діях складу злочину.

Підготував: Сергій Дага