15:28 / 27.03.2023 Происшествия

Раніше служив у "Беркуті": депортовані з Херсона діти впізнали свого мучителя

Фото: apostrophe.ua

Колишній співробітник "Беркуту", який перейшов на бік росії, брав участь у депортації та побитті українських дітей. Про це йдеться у розслідуванні видання Insider.

Зокрема, журналістам вдалося встановити особу військового злочинця, який брав участь у депортації українських дітей із захоплених територій. Ним виявився колишній співробітник "Беркуту" Валерій Астахов.

Правоохоронець брав участь у розгоні активістів Революції Гідності, а після анексії Криму – перейшов на бік зс рф, прийняв російське громадянство та перейшов на службу до окупаційних структур Євпаторії.

Кореспонденти показали фотографії Астахова українським дітям, які були вивезені з росії, і вони впізнали його. Колаборант брав участь у депортації неповнолітніх зі Слов'янська у 2014 році - тоді було вивезено 38 осіб, у тому числі 21 дитину віком від 2 місяців до 12 років.

Декількома днями раніше в Україну повернулися 17 дітей, яких окупаційна влада Херсонської області ще в жовтні минулого року відправила "на відпочинок" до дитячих таборів у Криму. Загарбники обіцяли, що діти з'їздять туди на десять днів, але врешті-решт вони провели там півроку.

16-річний Віталій, якому довелося провести час у таборі "Мрія" в Євпаторії, стверджує, що неповнолітніх, котрі вирішили підтримати Україну, били залізним ціпком.

"Бив залізним ціпком Астахов, який за безпеку відповідає. Царем там себе уявив. Він казав: "Ви з України, кому ви потрібні? Ми вас відвеземо до інтернату, ви там посидите і все зрозумієте". Одну дівчинку вдарили по спині, і там прямо синець такий був смужкою", - розповів очевидець військових злочинів.

Через якийсь час, за словами Віталія, дітей з табору "Мрія" перевели до "Дружби", де умови були ще гіршими. Неповнолітнім не видавали постільну білизну – були лише брудний матрац та подушка, а за непокору їх замикали у підвалі на кілька годин.

Журналіст Тетяна Попова зазначає, що обвинувачений Валерій Астахов був членом окупаційного формування "Самооборона Євпаторії" і має звання "майора поліції рф".

Підготував: Сергій Дага