18:57 / 24.03.2023 Происшествия

Україна запускає масове виробництво беспілотників

Кабмін на засіданні 24 березня підтримав постанову, яка створює сприятливі умови для вітчизняних виробників БпЛА і налагодження масового виробництва, йдеться на сайті Міноборони.

Постанова "Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва спрощує усі бюрократичні процедури в цій сфері.

Документ розробляли Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, оборони, цифрової трансформації та економіки.

"Відтепер виробники зможуть розвиватися і конкурувати з іноземними компаніями. Це можливість технологічно посилити наших захисників та захисниць на фронті, а також активно розвивати власне виробництво безпілотників. Зазначена постанова змінює підхід до застарілих бюрократичних правил і буде відповідати умовам сучасного світу", - зазначили в Міноборони.

За інформацією відомства, торік кардинально спростили процедури прийняття озброєння та військової техніки в експлуатацію в армії, а також створили умови для стимулювання бізнесу у сфері виробництва дронів і залучення якомога більше компаній до процесу.

Крім того, спростили укладання контрактів, приймання товару, допуск до експлуатації й постачання на фронт. 

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, Міноборони на сьогодні вже отримало заявки від українських виробників на 75 БпЛА різних типів. 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА вже уклали. А цьогоріч відомство збільшує закупівлі дронів для Збройних Сил України і планує спрямувати на це близько 20 млрд грн.

"Це лише початок. Ми говоримо про розвиток ринку дронів широкого спектру застосування — повітря-земля-вода. Це і про коригування артилерії, і про нанесення ураження ворогу (ударні дрони), і про доставку б/к, евакуацію поранених тощо. Я вдячний колегам з Мінстратегпрому, Мінцифри і Мінекономіки, а також всьому складу Кабміну за це важливе рішення", - сказав Резніков.

Підготувала: Ніна Петрович