17:00 / 13.10.2022 Происшествия

На Київщині назріває скандал в земельно-будівельній сфері. Царський «ДІАМАНТ»

В Броварах знову «Пожежа». На початку жовтня 2022 року виконком м. Бровари затвердив порядок проведення конкурсу серед охочих добудувати ЖК «Діамант» по вул. Київська, 261. Ситуація над проблемною забудовою в м. Бровари розвивається вже більше ніж 5 років. 

Влада Броварів шукає забудовника, який завершить спорудження житлового комплексу «Діамант». Задля заохочення компанії, їй готові виділити додатково 2 ділянки в центрі міста: 2,4 га по вулиці Василя Симоненка, 115 та 0,8 га  та по бульвару Незалежності. 

Нагадаємо, скандал навколо зведення ЖК «Діамант» триває роками, об’єкт став довгобудом. Декілька років тому забудовником було ошукано інвесторів, які внесли грошові кошти на 264 квартири в ЖК.
Конкурс ще не почався, а переможець здається вже відомий. По інформації яка стала нам відома, переможцем має стати одіозна компанія як в Броварах так і в Київській області ТОВ «Хозхімсервіс».

Як повідомляли наші колеги: ТОВ «Хозхімсервіс» – це не просто змовник. Засновником компанії є Алла Кізіменко, а керівником її син Марк Кізіменко. Комерційним директором «Хозхімсервіс» був чоловік Алли Кізіменко – Олег Кізіменко раніше очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений. У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм. У вироку Кізіменко названий комерційним директором ТОВ «Хозхімсервіс». 

Власники ТОВ «Хозхімсервіс» неодноразово порушували законодавство в бюджетній сфері, фігурували в ряді кримінальних провадження щодо привласнення, розтрати бюджетних коштів. В тому числі під час будівництва школи в м. Бровари по вул. Симона Петлюри. На даний час 238 млн. грн. бюджетних коштів отримано забудовником, а школа недобудована та законсервована. Претензійна роботи замовником не ведеться. 

Крім того, як встановив суд, чиновник активно вживав заходів для зміни системи діяльності державних органів України шляхом надання вказівок підлеглим йому працівникам Севастопольської МДА щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства РФ. 

Також, Антимонопольний комітет в 2020 році оштрафував ТОВ «Хозхімсервіс» та ТОВ «Віртум Строй» за змову на двох торгах на 50 млн. грн. та вніс компанії до реєстру змовників, що означало для них трирічний бан на участь у тендерах. Маючи підтримку в господарському суді м. Києва зазначене рішення залишилось без виконання.

Невже ошукані інвестори ЖК «Діамант» нарешті дочекаються своїх квартир або гарна казочка від одіозного «вічного» мера міста Ігоря Сапожка? Ігор Сапожко за 14 років «царюваня» постійно потрапляє в корупційні скандали навколо земельних та бюджетних махінацій. Родичи та політичні соратники посадовця володіють низкою об’єктів комерційного призначення та приватними освітніми закладами. Влада міста примудрилась вже 5 років сплачувати комерційній структурі ніби то за охорону недобудови.

Як стало відомо нашій редакції, земельна ділянка яка пропонується ТОВ «Хозхімсервіс» в бартер за добудову ЖК передбачає цільове призначення: для експлуатації та обслуговування закладів освіти та не передбачає будівництво багатоповерхового житлового комплексу, комерційних об’єктів тощо.

Здається і в цей раз діти залишаться без закладів освіти, яких не вистачає в місті.

Автор: Павло Іванович