07:11 / 03.07.2021 Происшествия

Жінка довела через суд, що її живий чоловік мертвий (відео)

Полтавець Анатолій Маковський хотів поновити документи, та дізнався, що має свідоцтво про власну смерть. Рішення про визнання його мертвим понад десяток років тому ухвалили у Шишацькому райсуді. Заяву подала його дружина, адже не мала з чоловіком зв’язку понад три роки. Сам же Анатолій говорить: тоді він проживав у Полтаві, а зі знайомими та жінкою не спілкувався.

45-річний Анатолій Маковський показує виписаний номер свідоцтва про власну смерть. Про те, що його визнали покійним, каже, дізнався менше місяця тому, коли після звільнення з ув’язнення хотів відновити ідентифікаційний код через податкову інспекцію.

"Мені дзвонять, кажуть: "Так і так, розумієте, ви мертві". Я говорю: "В якому смислі?"."Отак, ми послали на Київ запит", видали, що Шишацький суд мене 2010-го року похоронив. Я в шоці", − каже полтавець Анатолій Маковський.

Голова Шишацького райсуду Віктор Рябченко, який понад десяток років тому ухвалював це рішення, коментувати його під запис відмовився. Натомість надав копію документу. Згідно з ним, заяву про оголошення померлим Анатолія Маковського подала його дружина.

У червні 2007-го чоловік пішов з дому і не повернувся, ніхто з їхніх спільних родичів та друзів також не знає про його місце знаходження.

Утримувати їй самій сина важко через складний матеріальний стан, вона має намір оформити пенсію в зв’язку зі втратою годувальника, а тому просила суд оголосити її чоловіка померлим, так як протягом більш ніж три роки немає відомостей про місце його перебування.

"Я жив тут (у Полтаві – ред.) всі три роки. Я тут виріс, тут народився. Я ж не зобов’язаний сидіти у тому селі. На якій підставі? Якби я був поданий зниклим безвісти, ніякого, нічого. Це три роки вони просто так просиділи, пробили, думають: "Та судимий, може десь сидить, а може убили". Це треба все робити (перевіряти – ред.). Вони просто поставилися халатно", − каже полтавець Анатолій Маковський.

"Я ознайомилася з рішенням суду, не знайшла достатніх підстав, щоб визнавати особу дану померлою. Я вважаю, необхідно було перевірити інші відомості: чи не виїжджала особа за кордон, чи є в неї наявне майно. Можливо, у нього була інша квартира, він переїхав до іншої квартири. Чи він працевлаштований, чи немає відомостей, що він влаштувався в інше місце на роботу. Моя рекомендація – це, звісно ж, звертатися із заявою до суду щодо скасування даного рішення", − каже адвокатка Дар’я Маліннікова.