18:26 / 05.04.2021 Происшествия

Колишній керівник збанкрутілого "Родовід банку" Дядечко придбав у Монте-Карло віллу за 70 млн доларів

Випав із вікна й розбився на смерть. Основний свідок у справі розкрадання грошей «Родовід банку» Геннадій Піскун так і не дав покази. Випадковість чи чиєсь втручання? Подейкують, що Піскун міг «закласти» кількох важливих персон, серед яких і колишній топменеджер банку Сергій Дядечко. Чому правоохоронці не розслідують справу, попри численні звернення? Подробиці заплутаної історії – у матеріалі Лілії Ткачук.

У схемі розкрадання коштів «Родовід банку» – чимало учасників. Фінансисти підсумовують, що гроші відмивали за такою ж схемою, як і в «Приватбанку».

«Певна компанія, яка дотична до власників чи до менеджменту, може мати якісь депозити на своїх рахунках із якимись шаленими відсотками. Це два таких основних способи насправді. Ви кредитуєте пов’язані особи без застави, і ці кредити потім не повертаються, або ви виводите гроші завдяки максимальному збільшенню ставки депозиту для певного клієнта», – коментує інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Ми намагалися зорганізувати інтерв’ю з Сергієм Дядечком через його колишнього адвоката Роберта Фрідмана. Він пообіцяв передати наше прохання Дядечку. Однак із журналістами так ніхто й не зв’язався.

За інформацією з наших джерел, пан Сергій вклав у статутні капітали фірм у Великобританії понад 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Також завів нерухомість у Ніцці та Монако. У Монте-Карло, зокрема,  площа маєтку родини Дядечків – близько тисячі квадратних метрів. Такий будинок із видом на Середземне море може обійтися, орієнтовно,  у 70 мільйонів доларів.

Відомо, що Дядечко у себе вдома в Монако тримав у сейфі готівку, ювелірні вироби, документи та інші цінності на загальну суму близько 2 млн гривень.  Однак 250-кілограмовий сейф хтось викрав. А Дядечко навіть не звернувся із заявою до правоохоронців.

Ще один приклад заможності Дядечка – власний баскетбольний клуб в Монако: АS Monaco Basket. Єдиний у країні. Подейкують, саме тому принц Монако Альберт Другий досить поблажливо ставиться до присутності Дядечка у своїй країні.

До речі, принц Альберт ІІ відомий своєю лояльністю до людей із сумнівною біографією. Свого часу він прихистив у князівстві й ексміністра екології Злочевського, підозрюваного у ряді корупційних оборудок. Та, на відміну від Злочевського, Дядечка в розшук навіть не оголошували.